Stabilizacija prometa u europskoj maloprodaji na početku 2023.

7. ožujka 2023.

Foto: Pixabay

Promet u europskoj maloprodaji stabilizirao se u siječnju odražavajući oporavak potražnje za prehrambenim proizvodima, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone u siječnju je uvećan 0,3 posto u odnosu na prosinac kada se smanjio za 1,7 posto, prema revidiranom podatku statističkog ureda. Time je prvotna procjena prosinačkog pada ublažena za puni postotni bod.

U istom je postotku promet u siječnju na mjesečnoj razini porastao i na razini EU-a, nakon 1,6-postotnog pada u prosincu, također za puni postotni bod blaže no što je Eurostat početno procijenio.

Najveći rast prometa zabilježen je u trgovinama na malo prehrambenim proizvodima, pićem i duhanom, za 1,8 posto i u eurozoni i u EU. U prosincu bio je pao više od dva posto.

Slijedi maloprodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, s rastom prometa za 0,8 posto u eurozoni i za 1,1 posto u EU.

Pao je pak promet na benzinskim postajama, za 1,5 posto u eurozoni i za 2,1 posto u EU, pokazuju tablice Eurostata.

Skok u Nizozemskoj

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini poskočio promet u maloprodaji u Nizozemskoj, za 4,9 posto.

Slijede Luksemburg i Slovenija s rastom prometa od 4,6 odnosno 4,1 posto.

Najveći pad prometa na mjesečnoj razini zabilježen je u Austriji, za 9,8 posto. Slijede Slovačka i Mađarska gdje je smanjen za 1,4 odnosno 0,6 posto u odnosu na prosinac.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Češku, Grčku, Italiju i Španjolsku, uz napomenu da su povjerljivi.

Ni podaci za Estoniju nisu bili raspoloživi, pokazuju tablice, bez posebnih napomena.

Manje se troši na hranu

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone pao je u siječnju za 2,3 posto, nakon 2,8-postotnog pada u prosincu, najsnažnijeg od početka 2021., pokazuju procjene statističkog ureda.

U EU je smanjen 2,2 posto, također nešto blaže nego u prosincu, kada je pao za 2,5 posto, najviše u posljednje dvije godine.

Najviše je na oba područja u siječnju na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za pet posto u eurozoni i za 4,7 posto u EU, ali ipak zamjetno blaže nego u prosincu.

Slijedi maloprodaja neprehrambenih proizvoda, s padom prometa u prvome ovogodišnjem mjesecu za jedan posto na oba područja.

Snažno je pak uvećan promet u maloprodaji motornih goriva, za 5,4 posto u eurozoni i za 5,6 posto u EU u odnosu na prošlogodišnji siječanj.

Dvoznamenkasti rast u Sloveniji

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u siječnju na godišnjoj razini ponovno pao promet u maloprodaji u Belgiji, za 8,9 posto.

Slijedi Njemačka s padom od 6,8 posto, a blizu su Danska i Švedska gdje je promet u maloprodaji pao za 5,8 posto.

Među zemljama čijim je podacima raspolagao Eurostat jedino je Slovenija na godišnjoj razini bilježila dvoznamenkasti skok prometa u maloprodaji, od 18,5 posto.

Slijede Rumunjska i Malta, s rastom prometa u maloprodaji u odnosu na siječanj lani za 5,8 odnosno 5,7 posto.

Hina/P.hr