Srednja Europa privlačna globalnim tvrtkama unatoč krizi

21. listopada 2022.

Foto: Shutterstock

Obrazovana, a jeftina radna snaga zadržala je multinacionalne tvrtke u potrazi za informatičarima i ekonomistima u srednjoj Europi, unatoč inflaciji i visokim troškovima energije koji su industrijske tvrtke potaknuli na selidbu.

Zapadne tvrtke već dugo žele iskoristiti veliki broj obrazovanih radnika na potezu od Praga i Varšave do Budimpešte za usluge poput razvoja softvera, administracije, računovodstva i istraživanja za velike europske i američke kupce.

Pandemija je kompanijama u srednjoj Europi donijela mnogo posla, a sektor usluga dobro posluje i danas i zapošljava nove radnike, unatoč manjoj razlici u plaćama i u rastu troškova. Industrija i ostali sektori uglavnom se povlače zbog rata u Ukrajini i skoka troškova energije.

Paul Melmon, voditelj češkog centra američke IT tvrtke Pure Storage, rekao je u rujnu da udvostručuje broj inženjera u centru u Pragu, a isto će napraviti i 2023. i 2024. godine, rekao je za Reuters.

"Isplativije je zaposliti inženjera u Pragu nego u Mountain Viewu, čak i uz inflaciju", rekao je Melmon dodavši da je jedna od atrakcija Praga gdje Pure Storage zapošljava nekoliko stotina radnika i raznolika radna snaga.

"Ako smo ovdje krenuli kao eksperiment, rezultat je dobar", dodao je.

Bijeg sa Zapada

Sektor poslovnih usluga krenuo je prije 25 godina gotovo od nule, a danas u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi zapošljava gotovo 800.000 ljudi i sve je važniji pokretač gospodarstava u regiji.

Istraživanje Češke udruge lidera za poslovne usluge, grupe koja predstavlja sektor, predviđa rast broja zaposlenih za 11 posto u ovoj godini i za 13 posto u 2023.

"Zbog jačanja inflacije na Zapadu u regiju dolazi sve više investitora koji osnivaju centre i nove vrste usluga", rekao je Jonathan Appleton, direktor češke tvrtke ABSL.

Razlika u plaćama smanjila se proteklih godina jer gospodarstvo u zemljama poput Poljske i Češke raste snažnije nego u zapadnim zemljama. No, troškovi rada i dalje su niži od 30 do čak 50 posto, ovisno o zanimanju, kažu tvrtke i stručnjaci.

Mogućnost rada na daljinu bila je vjetar u leđa sektoru tijekom pandemije, a danas regiji u prilog ide sve veća inflacija na velikim tržištima poput Britanije, Njemačke i Francuske.

U Poljskoj, s više od 400.000 radnika u sektoru poslovnih usluga, rast bi u toj privrednoj grani trebao dosegnuti gotovo osam posto do kraja prvoga kvartala 2023. godine, unatoč dvoznamenkastom rastu plaća od veljače, inflaciji od 17,2 posto i ratu u susjednoj Ukrajini.

"Snažan pritisak plaća, njihovim povećanjem na tržištima poput Njemačke i Francuske, podiže cijenu rada na razine na kojima je teško biti učinkovit", rekao je za Reuters Lukasz Gebski, izvršni direktor operatera pozivnog centra Teleperformance Polska.

IT i call-centri

U drugim dijelovima svijeta koji su do sada zauzimali visoku poziciju na ljestvici podizvođača počeli su se pojavljivati problemi.

U Indiji su IT izvoznici, kao što su TCS, Wipro i Infosys, najveći dio sektora poslovnih usluga u zemlji, bilježili slabije marže u posljednjih nekoliko kvartala, nastojeći višim plaćama zadržati radnike u razdoblju pojačanog odljeva stručnjaka u inozemstvo.

Srednja Europa mogla bi pak lakše prebroditi aktualnu krizu zahvaljujući kompanijama koje obavljaju poslove za tvrtke iz zapadnog dijela Staroga Kontinenta.

"(Inozemne) kompanije ulažu zato što zajednički centri za poslovne usluge u uvjetima inflacije i pritiska tržišta nude mogućnost ušteda koje se prenose i na matičnu zemlju", tumači Adam Jamiol, partner u uredu PwC-a u Krakowu.

Multinacionalna kompanija za obradu plaćanja Comdata zapošljava u pozivnim centrima u Češkoj i Mađarskoj 1.500 radnika i planira ih zaposliti još oko 300 u ovoj i idućoj godini, kaže šef regionalnog ureda Jan Nedelnik.

"Sve više kompanija pokušava smanjiti troškove rada i selit će usluge iz zapadne Europe", prognozira.

Hina/P.hr