Sredinom rujna natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

9. rujna 2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na temelju Vladine odluke nastavlja sa sufinanciranjem energetske obnove obiteljskih kuća. Nakon što je Vlada donijela Odluku o produžetku Programa energetske obnove obiteljskih kuća, Fond sredinom rujna planira objaviti novi javni poziv.

"Interes za ovaj program i dalje je značajan. Ove smo godine zato uspjeli osigurati čak 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je za 100 milijuna kuna više no prošle godine. Također smo osigurali i dodatnih 100 milijuna kuna za obiteljske kuće koje su, nažalost, oštećene u potresima te za takve objekte planiramo koncem listopada objaviti zaseban javni poziv", rekao je direktor Fonda Siniša Kukić.

Lani je Fond sufinanciranje obnove odobrio za 3.100 obiteljskih kuća, a razlika u odnosu na dosadašnju provedbu programa jest u tome što će se u okviru istog poziva sufinancirati i cjelovita energetska obnova te samostalni sustavi za korištenje obnovljivim izvorima energije, uključujući mikrosolare. Cilj svih sufinanciranih mjera jest smanjiti količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, povećati uporabu obnovljivih izvora energije te u konačnici građanima poboljšati kvalitetu života i smanjiti troškove.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava i dalje će se sufinancirati s do 60 posto bespovratnih sredstava i podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivim izvorima energije i/ili fotonaponskim sustavom za proizvodnju električne energije.

Prijave i ove godine digitalne

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivim izvorima energije i/ili fotonaponskim sustavom za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda koje ne trebaju mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Kao i do sad, na javni poziv Fonda moći će se prijaviti građani čije kuće imaju do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju.

građevina izgradnja kuća majstor inženjer Foto: Pixabay

Maksimalni iznosi sufinanciranja bit će određeni za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204.000 kuna bespovratnih sredstava. Ovisno o tome za koje se mjere građani odluče, bit će potrebno zadovoljiti različite uvjete sufinanciranja i pripremiti odgovarajuću dokumentaciju, za što im je na raspolaganju mjesec dana od objave poziva. Osnovni uvjet je uredno (su)vlasništvo i prebivalište na adresi kuće. Za pomoć tijekom prijave građani mogu potražiti i stručnu podršku, koju će Fond sufinancirati s do 500 kuna.

Prijave za sufinanciranje i ove će godine biti digitalne, uz funkcionalno unaprijeđenu aplikaciju za prijavu.

"Proveli smo razne analize i održali okrugli stol sa stručnjacima raznih profila kako bismo optimizirali način prijave. Zaključak je struke u konačnici bio da je digitalna prijava i dalje najbolji način za provedbu ovakve vrste poziva. Vjerujemo da će korisnici biti zadovoljni novim funkcionalnostima aplikacije, a očekujemo da će se olakšati i sam proces zaprimanja i obrade prijava", pojasnio je direktor Fonda te dodao da će se u suradnji s jedinicama regionalne i lokalne samouprave organizirati informativne radionice širom Hrvatske.

"U želji da građanima što bolje približimo uvjete javnog poziva i odgovorimo na sva pitanja koja ih zanimaju, na terenu planiramo održati niz radionica. Naravno, u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija, radionice ćemo preseliti online, a sve prezentacije i materijali bit će i na našoj mrežnoj stranici", najavio je Kukić.

Nakon objave javnog poziva, Fond će na svojim stranicama istaknuti i kontakt-telefone i e-adrese na koje građani mogu postavljati upite u vezi s energetskom obnovom kuća.

 

 

Ilijana Grgić /Franjo Maltar