Srebrnjak, Belupo i Podravka u projektu za smanjenje prekomjerne težine

4. svibnja 2021.

Foto: Podravka

Dječja bolnica Srebrnjak, Belupo i Podravka u zajedničkom znanstveno-istraživačkom projektu razvijat će personalizirani koncept za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti djece i odraslih, a vrijednost projekta je 9 milijuna kuna.

U Hrvatskoj 57,4 posto starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega debljinu ima 18,7 posto stanovnika. Alarmantno stanje je upravo u mediteranskim zemljama, gdje se zdrava prehrana sve manje konzumira, posebice među djecom.

Prekomjernu težinu i debljinu ima i 34,9 posto djece, od čega debljinu ima njih 14 posto - 17,2 posto dječaka i 10,7 posto djevojčica. Zabrinjava podatak da se u 12 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15 posto.

Multidisciplinarni znanstveno-industrijski tim stručnjaka pod vodstvom Mirjane Turkalj iz Dječje Bolnice Srebrnjak, Lenkice Penava iz Belupa i Katarine Pentek iz Podravke umrežit će znanja iz područja medicine, nutricionizma, farmacije i prehrambene tehnologije te će u tri godine provedbe projekta razviti klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept redukcije prekomjerne i održavanja zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih

Dio od 6,8 milijuna kuna sufinancirat će se bespovratnim EU-ovim sredstvima, a novac će biti uložen u kliničku studiju, istraživanje i razvoj novih proizvoda, patentnu zaštitu te zapošljavanje novih stručnjaka.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina globalni su javnozdravstveni problemi i rizični su čimbenici za nastanak kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta karcinoma i astme. Također je rizični čimbenik za razvoj komplikacija kod covida-19, što uključuje potrebu za hospitalizacijom, intenzivnom njegom i mehaničkom ventilacijom, ali i smrtne ishode bolesti.

 

Hina/P.hr