Splitski taksisti besplatno voze zdravstvene radnike

23. ožujka 2020.

Žuti taksi /Facebook

Kako bi iskazali zahvalnost i podršku, splitski taksisti odlučili su pomoći liječnicima i medicinskom osoblju koji se bore protiv epidemije koronavirusa. Na inicijativu Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika u Splitu i udruženja Žuti taxi Split, odlučili su darovati besplatne vožnje medicinskom osoblju za odlazak i dolazak s posla.

"Želimo zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima na svemu što čine za zdravlje i sigurnost naših građana. Svjesni smo da je u ovakvim teškim trenucima svaka pomoć dobrodošla i na ovaj smo im način odlučili barem malo olakšati jer se nesebično bore za brojne živote hrvatskih građana. Zdravstveni djelatnici obavljaju svoj posao profesionalno, savjesno i odgovorno i mi smo im na tome neizmjerno zahvalni", rekao je predstavnik Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika u Splitu Milivoj Topić.

Napomenuo je da će se sve besplatne vožnje za medicinsko osoblje moći ostvariti isključivo narudžbom putem aplikacije te da mole građane da to ne zloupotrebljavaju i ne oduzimaju prijevoz onima kojima je potrebniji.

"Ovim putem želimo pomoći onim ljudima koji rade duge sate za dobro svih nas. Ovo je mala gesta koju smo odlučili provesti u ovom teškom trenutku. Nadamo se da ćemo im pomoći i da će ostali taksisti slijediti naš primjer. Također, naglašavamo da se vozila kojim upravljaju profesionalni vozači dezinficiraju nakon svake vožnje i da su svi vozači opremljeni maskama za dodatnu sigurnost", istaknuo je Siniša Đapić, dopredsjednik splitskog udruženja Žuti taxi.

Stožer izdao posebne mjere za taksiste

Inače, Stožer civilne zaštite donio je mjere zaštite koju provode pružatelji usluge prijevoza taksijem, prema kojima taksisti moraju provoditi čestu higijenu ruku dezinfekcijskim sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola (trebaju protrljati ruke ako nisu vidno prljave, a ako su prljave, trebaju ih oprati sapunom i vodom u trajanju od 20-ak sekundi, a zatim protrljati dezinfekcijskim sredstvom, izbjegavati dodirivanje očiju, nosa, usta te održavati udaljenost u svakodnevnom kontaktu).

Kad je riječ o njihovoj dužnosti održavanja udaljenosti s klijentima, klijent se treba smjestiti dijagonalno od vozača, i to na stražnje sjedalo iza suvozača, vozači trebaju izbjegavati nezaštićeni kontakt s putnicima i njihovim stvarima (prtljagom), pri rukovanju s prtljagom koristiti jednokratne PVC rukavice, zamoliti putnike da prekriju nos i usta maramicom ako kašlju, tijekom voženje osigurati adekvatnu ventilaciju, osigurati da u vozilu ima dovoljno papirnatih maramica, PVC rukvica te dezinfekcijskih sredstava, dovoljno maramica za čišćenje površina u automobilu te POS uređaja. Između klijenata dužnost im je raditi stanke od barem 15 minuta i tada, ako vremenske prilike dopuštaju, provjetriti vozilo te održavati higijenu svog neposrednoga radnog prostora – vozačkog mjesta i kabine tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sredstvom za dezinfekciju površina ili dezinfekcijskim maramicama.

 

P.hr/J.V.