Split ima najboljih devet mjeseci u povijesti

9. listopada 2019.

Foto: Pixabay

Split iza sebe ima devet najboljih mjeseci u turističkom prometu u povijesti, posjetilo ga je 837.125 gostiju koji su ostvarili gotovo 2,5 milijuna turističkih noćenja. Rezultat je to kojim je Split lanjsku najbolju turističku godinu nadmašio za osam posto u broju posjeta gostiju, a broj njihovih noćenja veći je za devet posto od lanjskoga.

Split je tako u prvih devet mjeseci ove godine za mjesto svojeg odmora odabralo čak 67.000 gostiju više nego lani. Takvom uspješnom rezultatu pridonio je i odličan turistički rujan u kojemu su Split posjetila 120.584 gosta koji su zabilježili 337.868 noćenja, čime je Split u rujnu posjetilo četiri posto više gostiju, koji su ostvarili pet posto više noćenja.

Turistički promet Splita u devet ovogodišnjih mjeseci razlikuje se od svih ostalih u Hrvatskoj i po tome što je Split jedini grad kojemu su Amerikanci tijekom cijele godine na prvome mjestu po broju posjeta. Tako ih je samo u rujnu stiglo gotovo 18.000, dok je ukupno ove godine Split ugostio tek nešto malo manje od 100.000 turista iz SAD-a, kojima je Split neizostavno mjesto kod dolaska u Hrvatsku. Riječ je o potrošačima koji, prema posljednjim istraživanjima, troše oko 160 eura dnevno, odsjedaju u skupljem smještaju, a u Splitu se zadržavaju duže nego drugdje.

Poznato je, naime, da Amerikanci na svojim putovanjima u Europi u pojedinoj destinaciji ostaju tek jednu noć, dok su u Splitu u dosadašnjem dijelu godine bili 2,4 noći u prosjeku. Više se od tri dana u Splitu zadržavaju gosti iz Velike Britanije koji su na drugome mjestu po brojnosti i do sada ih je bilo oko 90.000, s oko 300.000 noćenja. Prema dosadašnjem turističkom prometu u Splitu slijede Francuzi, Nijemci, pa Australci te Španjolci i Talijani.

"Na početku listopada rezervacije dolazaka i još uvijek puni avioletovi prema splitskoj zračnoj luci iz više od stotinu europskih odredišta potvrđuju da je Split jednako zanimljiv u svim godišnjim dobima, a gosti koji stižu idućih dana moći će uživati u brojnim zabavnim, kulturnim i sportskim manifestacijama. Među njima je posebno zanimljiv Split Gourmet Expo – gastroizložba splitskih restorana, konoba i hotela na splitskoj Rivi, gdje će se postaviti izložbeni stol na kojem će svaki ugostitelj predstaviti hladno predjelo, glavno jelo te desert, a nakon ocjenjivanja moći će ih besplatno kušati svi posjetitelji. Slijedi Splitgraphic, 9. međunarodni bijenale grafike, uz izložbu japanskog umjetnika i grafičara Yoshija Imamure u Salonu Galić, a Dani klasične gitare objedinit će koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva za gitaru", istaknula je Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Split.

P.hr/J. Vrdoljak