Solida Grupa gradi prvu agrosolarnu elektranu u Ivancu

1. lipnja 2023.

Foto: Solida

Solida Grupa počela je graditi svoju prvu agrosolarnu elektranu u gradu Ivancu, ujedno i prvu takvu elektranu u Hrvatskoj, instalirana snaga iznosit će 15 MW/p, a vrijednost investicije iznosi 10 milijuna eura, priopćili su iz spomenute tvrtke.

Solida Grupa u vlasništvu već ima mrežu od 30 solarnih elektrana, a agrosolarna elektrana trebala bi biti gotova do sredine sljedeće godine.

Agrosolarstvo, inače, uspješno spaja dvije komplementarne djelatnosti – proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te poljoprivredu, odnosno stočarstvo.

Direktor Solida Grupe Dubravko Posavec vjeruje u veliki potencijal agrosolara. "Obzirom na sve veću potrebu za proizvodnjom čiste energije i očuvanjem poljoprivrednih površina, agrosolarne elektrane imaju veliki potencijal za razvoj u budućnosti. Projekt u Ivancu odličan je primjer kako se tehnologija može koristiti na inovativan način da bi se postigli ekonomski, ekološki i socijalni ciljevi. Na svojoj prvoj agrosolarnoj elektrani na površini većoj od 20 hektara, Solida Grupa planira uzgajati 200 ovaca", naveo je Posavec.

Naglasio je da će nedaleko od te elektrane, na 500 metara zračne udaljenosti uz rijeku Bednju, podno sela Ribić breg, Solida u budućnosti graditi agrosolarnu elektranu 30 MW/p, koja će se prostirati na površini od 60 hektara.

"Na tom području nećemo uzgajati ovce već ćemo kositi travu, sakupljati je i sušiti te spremati sijeno za zimsko prehranjivanje 200 ovaca koje će boraviti na prostoru prve agrosolarne elektrane. Sve naše buduće elektrane bit će istog tipa, a u planu imamo izgradnju još 200 MW za koje imamo ishođene lokacijske dozvole“, istaknuo je Posavec.

"Solida Grupa planira zapuštene površine u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, u kojoj će u budućnosti biti izgrađene naše agrosolarne elektrane, staviti u dvostruku funkciju: proizvodnju zelene energije i proizvodnju ekološke hrane, dva vrlo bitna resursa u današnje vrijeme. Sinergija solara i poljoprivrede ima potencijal učiniti Hrvatsku samodostatnom“, zaključuje Posavec.

Inače, poljoprivredni sektor svake se godine sve više bori s klimatskim promjenama koje uzrokuju niže prinose i štete na nasadima, međutim u kombinaciji sa solarnim panelima koji se pažljivo raspoređuju iznad usjeva poljoprivredni su proizvodi zaštićeni od visokih temperatura i ekstremnih vremenskih uvjeta. Dolazi, naime, do smanjenog isparavanja i povećanja vlažnosti tla te rasta proizvodnje električne energije jer usjevi ispod solara smanjuju temperaturu fotonaponskih modula što povećava njihovu produktivnost.

Kombinacija proizvodnje električne energije i poljoprivrede pruža mogućnost stvaranja novih radnih mjesta u ruralnim područjima, a istovremeno smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima, navodi se u priopćenju.

 

Hina/P.hr