Socijalno distanciranje kao preporuka - što to znači za poslovne kontakte?

22. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Zbog brzine širenja koronavirusa mnoge zemlje uvele su neke od mjera socijalnog distanciranja. Ideja koja stoji iza ovih odluka jednostavna je - smanjenjem tjelesnih kontakata i zatvaranjem javnih prostora smanjiti mogućnost širenja virusa i, u konačnici, smanjiti pritisak pacijenata s težim simptomima na zdravstveni sustav. 

I dok se prilikom bolesti bilo koje vrste, pa i zaraze, u mnogim zemljama nastavlja fizički kontaktirati, u Japanu, primjerice, neuobičajeno je dodirivanje ljudi koji si nisu baš jako prisni. S druge strane, u zemljama poput Italije i Francuske, pa tako i kod nas, to je sasvim normalno, pa će socijalno distanciranje biti velik izazov. I Talijani i Francuzi grle se i ljube i s površnim poznanicima, a takav način iskazivanja prisnosti uobičajen je i u poslovnim odnosima. No, to ujedno znači brže prenošenje virusa s osobe na osobu, osobito ako je riječ o onim otpornima, poput najnovijega koronavirusa. 

Smatra se i da je to utjecalo na brzo širenje koronavirusa u tim mediteranskim zemljama, unatoč zatvaranju pojedinih gradova, zona i dijelova zemlje.

U međuvremenu su i pojedini poslovni odnosi prisilno postali drukčiji. Grljenje i rukovanje zamijenjeno je mahanjem, dodirima laktovima ili cipelama, odnosno stopalima.

Hoće li se u budućnosti naši socijalni odnosi mijenjati zbog toga i hoćemo li se manje grliti i ljubiti? Vjerojatno ne u potpunosti, ali sigurno je da će strah, ako ništa drugo, natjerati neke od nas da češće peremo ruke, nosimo dezinfekcijska sredstva stalno sa sobom i manje se grlimo i ljubimo, osobito ako smo sami bolesni ili ako se čini da oni s kojima se susrećemo nisu baš zdravo i dobro. A možda ćemo, noseći maske kao što to čine na Dalekom istoku, davati drugima do znanja da se brinemo za njih i njihovo zdravlje jer ih tako upozoravamo na vlastito zdravstveno stanje.

Krešimir Sočković