Smijenjena uprava HŽ Carga zbog loših rezultata

28. svibnja 2020.

Foto: Vlada RH / Twitter

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je da je dan ranije smijenio upravu HŽ Carga, objasnivši to lošim rezultatima poslovanja.

"Smijenjena je jučer uprava HŽ Carga", izjavio je Butković odgovarajući prije sjednice Vlade na pitanja novinara o smjeni direktora HŽ Carga Gordana Žurge.

Butković kaže da je on Skupština HŽ Carga te je smijenjena Uprava HŽ Carga.

Na pitanje smije li to napraviti kada je Vlada tehnička, ministar je odgovorio da smije, ali ne smije imenovati novu upravu na puni mandat već samo privremenu upravu.

"Ja sam skupština društva. Bila je skupština i smijenjena je Uprava", ponovio je Butković.

Smjenu Uprave HŽ Carga obrazložio je njihovim lošim rezultatima poslovanje.

"Procijenio sam da to trebam napraviti, jer su podaci takvi da je promet u prva tri mjeseca pao za 23 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U protekla dva mjeseca radnicima su isplaćene plaće bez poreza i doprinosa. Kontinuirano pada promet HŽ Carga, iako se u vrijeme koronakrize sve koncentriralo na teretni prijevoz, željeznički, a kasnije i kamionima. Situacija nije dobra, to je bila moja procjena i ja sam donio takvu odluku kao skupština", rekao je.

Dodao je i da ima pravo imenovati privremenu upravu, što će i učiniti, ali o detaljima, kada i koga, rekao je samo "čut ćete na vrijeme".

Upravu HŽ Carga, kako se doznaje iz te tvrtke, činila je jedna osoba, direktor Gordan Žurga, a ni iz te tvrtke, kao ni iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sada nisu mogli više reći o toj smjeni.

Žurga je sam jutros, gostujući u emisiji HTV-a, rekao da je opozvan odlukom resornog ministra", da je odluku o opozivu dobio jučer nešto iza 15 sati, a da razloge smjene ne zna.

"Očekujemo stav premijera koji je dosad bio podrška svim restrukturiranjima u HŽ Cargu i zahvaljujući kojima smo opstali", kazao je na HTV-u Žurga, dodajući kako su dali šansu malim ljudima.

Butković je uoči sjednice Vlade novinarima potvrdio i da se odgađa sezonsko poskupljenje trajektnog putničkog prijevoza ove godine. To je logično, nakon što se odustalo od ovosezonskog povećanja cijena cestarina, rekao je, dodajući kako se želi domaćim ljudima, ali i strancima koji će doći u Hrvatsku, omogućiti lakši i povoljnije kretanje i prijevoz.

HŽ Cargo: Covid utjecao na pad prihoda

Iz HŽ Carga na upit Hine kažu kako su, u vezi poreza i doprinosa, koristili paket mjera koje je donijela Vlada odnosno mjeru odgode plaćanja.

"Na naše traženje za odgodom plaćanja zbog nastupa posebnih okolnosti, Porezna uprava Ministarstva financija nam dostavlja obavijest o ispunjavanju uvjeta za odgodom plaćanja", objašnjavaju iz HŽ Carga.

Navode i da se radi o mjerama propisanim člankom 107.a Općeg poreznog zakona, odnosno dvjema dopunama tog zakona (prva je na snazi je od 20. ožujka, a druga od 9. travnja), kao i dvjema izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona, čime se regulira koji poduzetnici mogu koristiti te fiskalne pogodnosti, pod kojim uvjetima i za koje vrste javnih davanja.

"HŽ Cargo d.o.o. podnio je JOPPD obrazac za svakog radnika s iskazanim porezima i doprinosima. Temeljem tog JOPPD obrasca u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i u REGOS-u, kao i u Poreznoj upravi evidentiraju se porezi i doprinosi, ali pri tome porezno oslobođenje poduzetnika ne utječe na porezna prava stjecatelja dohotka (radnika), već ostvaruje sva porezna i socijalna prava putem REGOS-a (npr. u slučaju godišnjeg obračuna poreza na dohodak)", navode iz HŽ Carga.

Iz toga, kako nadalje navode, proizlazi da HŽ Cargo kao poduzetnik ne može biti dužan radnicima, može jedino biti dužan prema Poreznoj upravi Ministarstva financija, a to, kako ističu, sa socijalnim položajem radnika niti ostvarivanjem njihovih prava koja proizlaze iz uplaćenih poreza i doprinosa nema nikakve veze.

Iz HŽ Carga ističu kako je činjenica i da je Covid-19 utjecao na poslovanje odnosno da je zbog otkazivanja ili prolongiranja nekih poslova i smanjenja prijevoza na nekim ključnim relacijama, npr. prema Italiji, došlo do pada prihoda od prijevoza, uz istovremeno povećanja operativnih troškova zbog zatvorenog velikog broja kolodvora i smanjenja broja izvršnog osoblja od strane HŽ Infrastrukture.

"Sve je to uzrokovalo i promjenu tehničko-tehnološkog procesa prijevoza kod HŽ Carga, a time i povećanje troškova, pa je pad prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine 18 posto, što je i Žurga javno iznio", naglašavaju iz HŽ Carga.

Stoga smatraju da je "iznesenim izjavama u pojedinim medijima javnost obmanjena i da je nanesena šteta ugledu Žurge".

Odlukom Skupštine HŽ Carga, a koju čini ministar Butković, u srijedu 27. svibnja Žurga je opozvan s funkcije Uprave-direktora.

"Imajući u vidu okolnost da su raspisani izbori, donošenje odluke o opozivu protivno je odredbi iz Zakona o postupku primopredaje vlasti i odredbi iz Zakona o trgovačkim društvima te je stoga zatraženo očitovanje Vlade RH o donošenju sporne odluke bez poštivanja zakonom propisane procedure, a posebno u okolnostima nakon raspisivanja izbora", zaključuju iz HŽ Carga.

Hina/P.hr