Manja dobit TUI-ja zbog prizemljenja Boeinga 737 MAX

13. kolovoza 2019.

Foto: TUI

Europski putni i turistički operater TUI je izvijestio o snažnom padu dobiti u trećem fiskalnom tromjesečju zbog troškova nastalih prizemljenjem zrakoplova Boeing 737 MAX. U tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem lipnja dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) pala je na razini grupe 46 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 100,9 milijuna eura.

Prihodi su porasli 3,7 posto, na 4,745 milijardi eura. U kompaniji povezuju pad dobiti sa 144 milijuna eura troškova nastalih zbog prizemljenja zrakoplova Boeing 737 MAX. Boeingov 737 MAX prizemljen je diljem svijeta od ožujka i nesreće Ethiopian Airlinesa, koja se nadovezala na onu Lion Aira u Indoneziji u listopadu prošle godine. Ukupno je u te dvije nesreće stradalo 346 ljudi. U srpnju su iz američke kompanije poručili da će prema "trenutnim najboljim procjenama" zrakoplovi biti vraćeni u promet u posljednja tri mjeseca ove godine.

U osvrtu na poslovanje u trećem fiskalnom tromjesečju izvršni direktor TUI-ja Fritz Joussen izdvojio je pozitivan utjecaj mjera poboljšanja učinkovitosti i smanjenja troškova. Među negativnim faktorima istaknuo je neizvjesnost oko brexita, prevelike kapacitete za zračni prijevoz putnika na linijama prema Španjolskoj i kasne rezervacije ljetnih odmora. Iz uprave TUI-ja potvrdili su da ove godine očekuju 26 posto manju EBITA nego u prošloj godini kada je iznosila 1,177 milijardi eura.

Hina, P.hr