Slovenski Petrol postaje 100-postotni vlasnik Croduxa

6. listopada 2021.

Najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u povijesti Grupe Petrol

Nada Drobne Popović i Ivan Čermak / Foto: Petrol

Slovenski Petrol izvijestio je kako je završio kupnju 100 posto poslovnog udjela u hrvatskoj tvrtki Crodux Derivati Dva od Ivana Čermaka za 191,7 milijuna eura, s time da će slovenska tvrtka također preuzeti i neto financijski dug prema bankama u visini od 19,2 milijuna eura. Kupnja i refinanciranje preuzetih dugova financirani su međunarodnim sindiciranim kreditom u visini od 200 milijuna eura. S ukupno 204 prodajna mjesta, tržišni udio Grupe Petrol u Hrvatskoj skočio je s 13 na 23 posto.

Preuzimanje društva Crodux Derivati Dva najveća je akvizicija društva Petrol u posljednjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cijeloj povijesti Grupe Petrol.

"Grupa Petrol povećala se na više od 6000 predanih, srčanih i znanjem potkovanih zaposlenika. Svim novim suradnicama i suradnicima u društvu Crodux Derivati Dva želimo iskrenu dobrodošlicu u našoj, a sada i njihovoj Grupi Petrol. Vrlo dobro znamo da su zaposlenici srce svake tvrtke i vjerujemo da ćemo zajedno biti ne samo veći već i snažniji i bolji. Povezivanjem dvaju snažnih brendova ponudit ćemo kupcima, a i zaposlenima i dioničarima najbolje od obiju tvrtki te kao vodeći partner u energetskoj tranziciji i dalje graditi ekosustav održivih, a prije svega modernih i digitaliziranih usluga usmjeren prema budućnosti. Tako planiramo prenijeti dobre prakse, s kojima želimo do 2025. godine postati vodeći dobavljač goriva i održivih energetskih rješenja u Hrvatskoj, koja je s današnjim preuzimanjem postala naš drugi dom", istaknula je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

Petrol postaje drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj

Društvo Crodux Derivati Dva do spajanja s Petrolom ostaje neovisna tvrtka. Spojena tvrtka bit će drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj - ukupni prihodi od prodaje (uključujući trošarine) Grupe Petrol Zagreb i Crodux Derivati Dva u 2020. godini procjenjuju se na oko milijardu eura, čime bi se uvrstila među najveće tvrtke u Hrvatskoj.

"U osam godina gotovo smo dvostruko povećali maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja. Uz visoku kvalitetu motornih goriva, raznolik izbor robe i usluga te bogatu ugostiteljsku ponudu, stvorili smo široki krug vjernih kupaca. Više od 1100 visoko motiviranih zaposlenika dalo je važan doprinos u stvaranju Croduxa kao partnera od povjerenja. S Petrolom nas vežu iste vrijednosti i usredotočenost na pružanje vrhunskih proizvoda i usluga za naše klijente, pa sam uvjeren da će i integrirana tvrtka uspješno poslovati", rekao je vlasnik i osnivač društva Crodux Derivati Dva Ivan Čermak.

Inače, poslovni plan Grupe Petrol za 2021. godinu ne uključuje poslovne rezultate društva Crodux Derivati Dva, a koji će biti uključeni u konsolidirana financijska izvješća Grupe Petrol u posljednjem kvartalu 2021. godine. Procjenjuju da će EBIDA Grupe Petrol zbog toga biti uvećana za deset milijuna eura.

P.hr/I.G.