Sloveniji kredit EIB-a za novu cijev tunela kroz Karavanke

13. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Europska investicijska banka odobrila je 90 milijuna eura zajma za gradnju druge cijevi tunela Karavanke, a ugovor o kreditu potpisali su predstavnici EIB-a i slovenske državne tvrtke za autoceste DARS.

Sredstva EIB-a koristit će se i za sanaciju postojeće cijevi u tunelu koji je glavni cestovni prijelaz između Slovenije i Austrije, a otvoren je  za promet 1991. S europskom bankom vode se i razgovori o kreditiranju još nekih cesta u Sloveniji, kazao je povodom potpisivanja ugovora novinarima direktor DARS-a Tomaž Vidica.

Uz kredit EIB-a, DARS namjerava gradnju nove cijevi tunela financirati dijelom vlastitim sredstvima, a dijelom drugim kreditima uz jamstvo države. Kredit EIB-a otplaćivat će se 22 godine uz početni trogodišnji moratorij.

Posao gradnje druge cijevi tunela Karavanke sa slovenske strane dobilo je na javnom natječaju tursko poduzeće Cengiz, s kojim je potpisan ugovor po kojemu će dobiti 98,6 milijuna eura. Radovi će, kako je predviđeno, početi ovog proljeća, a tunel bi morao biti završen do 2025. godine.

Ukupna dužine nove cijevi u tunelu kroz Karavanke iznosit će 7.948 metara, od čega će polovicu napraviti Slovenija, a polovicu Austrija. Austrija je radove sa svoje strane započela još 2018., dok je u Sloveniji međunarodni natječaj za izvođača radova ponavljan zbog pritužbi pa je došlo do kašnjenja.

EIB je u posljednjih pet godina u Sloveniju investirao 1,23 milijarde eura i jedan je od najvećih ulagača u slovensko gospodarstvo, a osim u prometnu infrastrukturu odobrava i povoljne kredite za druge prjekte, kao što je energetika i povećanje energetske učinkovitosti, istaknuli su na konferenciji za novinare predstavnici EIB-a.

P.hr/Hina