Slavonija je najdivnija tajnovita regija

25. travnja 2023.

Foto: Pixabay

Britanski Telegraph objavio je reportažu o Slavoniji koju autorica Jane Foster predstavlja kao "najdivniju tajnovitu regiju" koju vrijedi posjetiti i iskusiti s obzirom na njezine prirodne, kulturne i enogastronomske atrakcije, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Reportaža The little-known European region that’s making wine for the King’s Coronation, nastala je u suradnji predstavništva HTZ-a u Londonu i uredništva tog medija, nakon što je autorica u veljači boravila u Slavoniji.

Slavonski gradovi, parkovi prirode te brojne poznate vinarije, koje njeguju tradicionalnu proizvodnju vina uz autohtonu gastronomsku ponudu, dio su detalja koje ističe u reportaži o Slavoniji, pri čemu posebnim označava mjesta poput Iločkih podruma i vinsku sortu traminac.

To vino se naime, kako kažu iz HTZ-a, tradicionalno konzumira na britanskom dvoru još od krunidbe pokojne kraljice Elizabete II., a poslužit će se i na krunidbi kralja Charlesa III. u Londonu, jednom od najvažnijih događaja u novijoj britanskoj povijesti.

Foster u reportaži o Slavoniji, uz enologiju, predstavlja i kulturno bogatstvo poput stare gradske jezgre Osijeka i Iloka, kao i posebnosti Vukovara te bogatstvo flore i faune Kopačkog rita.

Iz HTZ-a dodaju da "sinergija bogatoga kulturnog nasljeđa, brojnih događanja i prirodnih ljepota Slavoniju čini dobitnom destinacijom raskošne turističke ponude za sva tržišta, pa tako i za Veliku Britaniju".

Kažu i da u prilog dodatnoj atraktivnosti Slavonije na tržištu Velike Britanije ide i nova direktna zračna linija Ryanaira na relaciji London - Osijek, koja će od lipnja prometovati četiri puta tjedno i pridonijeti prometnoj dostupnosti slavonskih destinacija.

"Pozitivne trendove s britanskog tržišta potvrđuju i podaci sustava eVisitor prema kojima su turisti s tog tržišta u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvarili gotovo 153.000 noćenja ili tri posto više nego u istom razdoblju rekordne 2019.", zaključuju iz HTZ-a.

Hina/P.hr