Pustolovni turizam u Hrvatskoj ima ogromni potencijal

16. siječnja 2020.

Foto:Pixabax/Ilustracija

U tijeku je izrada Akcijskog plana za razvoj aktivnog turizma Splitsko-dalmatinske županije, na kojem radi Institut za turizam, a koji bi se trebao usvojiti za otprilike godinu dana, rečeno je na sjednici Sekcije Zajednice pustolovnog turizma HGK – Županijske komore Split.

Prema riječima Zorana Klarića iz Instituta za turizam, fokus Akcijskog plana jest na razvoju planinskog turizma i svih srodnih vrsta turizma.

"Svi trendovi pokazuju da se radi o vrsti turizma koja rapidno raste svugdje u svijetu. Hrvatska donekle u ovom segmentu turizma, odnosno planinskom turizmu, zaostaje čak i za nekim usporedivim zemljama poput Crne Gore, a u posljednje vrijeme budi se i Albanija. Upravo zato smo se fokusirali na ovaj segment turizma jer smo u nekim drugim segmentima, ipak, mnogo razvijeniji od ovih zemalja. Nužna je, dakle, izgradnja pješačkih i obilježenih staza, i to ne samo za planinare nego i za obične rekreativce i turiste. Neke zemlje poput Slovenije imaju čak i problem da na nekim mjestima imaju višak turista. Ako pogledamo kako je, primjerice, kod nas razvijena takva vrsta turizma na Dinari, vidimo da nismo niti približno iskoristili potencijal koji imamo", istaknuo je Zoran Klarić iz Instituta za turizam.

Možemo bolje

Iris Prebeg, predsjednica Zajednice pustolovnog turizma u HGK - Županijskoj komori Split, kazala je da je krajnje vrijeme da se donese ovakav plan. "Ne možemo reći da baš nemamo ponudu, ali možemo mnogo bolje. Do sada smo radili dosta na razvoju cikloturizma, a sada je došlo vrijeme da uporedo razvijemo ponude za planinarenje, pješačenje, penjanje i ostale aktivnosti koje zanimaju mnoge turiste. Uz to, i more je idealno za razvoj pustolovnog turizma. Raste interes naših gostiju za takav oblik turizma i mi možemo samo rasti u tom dijelu. Mala smo destinacija, ali možemo planirati održiv razvoj ovog oblika turizma", kazala je Prebeg.

Joze Tomaš, predsjednik HGK - Županijske komore Split, smatra da je ovo segment turizma koji je u velikoj ekspanziji i može se razvijati uporedo s razvojem destinacija i naših nosivih oblika turizma.

"Imamo veliku mogućnost razvoja pustolovnog turizma i na moru, na otocima, a pogotovo u zaleđu, na planinama. Neiscrpne su mogućnosti. Ovakvi gosti traže posebne proizvode i donose dodanu vrijednost turizmu. Poduzetnici svakodnevno imaju neke inovativne i atraktivne proizvode koji oduševe naše goste. Imamo primjer razvoja velikih projekata namijenjenih ovoj vrsti gostiju u Parku prirode Biokovo. Niz je malih i velikih projekata, a ohrabruje to da ih je sve više.

Sačuvati prirodu

Vlasnik turističke agencije Alternatura iz Komiže Pino Vojković mišljenja je da najviše možemo pridonijeti razvoju pustolovnog turizma ako sačuvamo prirodu. "Naši gosti traže upravo ono što imamo. Naravno, moramo označiti staze, ali prirodne ljepote moramo sačuvati", naglasio je Vojković.

Na sjednici je bilo i riječi o razvoju pustolovnog turizma na području Turističke zajednice Imota, smjeru i mogućnostima razvoja aktivnog turizma u zaštićenim područjima te problematici djelatnosti i planu rada Sekcije u 2020. godini.

 

Jozo Vrdoljak