Šef udruge za plin: Nužna hitna intervencija države, zaštititi građane i poduzetnike

23. kolovoza 2022.

Foto: Shutterstock

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić izjavio je da je nužna hitna intervencije države kako bi se zaštitilo građane i poduzetnike, ali i sustav opskrbe plinom.

Zbog energetske krize u Europi mali opskrbljivači ispadaju iz igre. Zbog toga bi najmanje 50.000 korisnika, koji gravitiraju Gradskoj plinari Zagreb, moglo zatražiti da ih se opskrbljuje prema zajamčenim cijenama, a ti bi moglo stvoriti nove probleme.

"Gradska plinara Zagreb je opskrbljivač u obvezi javne usluge i prema natječaju dobila je nekoliko distribucijskih područja u kojima obavlja javnu uslugu prema cijenama koje su tada ponuđene. S obzirom na te ponuđene cijene, činjenica je da je naručena određene količine plina za kupce u javnoj usluzi, a to znači da će isporučivati po toj cijeni. Međutim, prelazak većeg broja kupaca znači veću problematiku za Gradsku plinaru Zagreb – Opskrba jer nema naručene određene količine plina za tu skupinu ljudi, što im predstavlja problem i potencijalne gubitke u poslovanju", komentirao je za N1 Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Sedam puta je razlika u cijeni između one koja se može naplatiti građanima i one koju Gradska plinara Zagreb mora platiti za nove količine.

"Problematika se javlja jer je došlo do velike razlike u cijeni za javnu uslugu i cijeni za tržišnu uslugu. Moguće je da do toga ne bi došlo da je cijena približno jednaka onoj godinu dana prije. U trenutku kada je bio natječaj, tržišne cijene bile su i gotovo niže od cijene javne usluge. Sada je situacija drukčija", pojasnio je Pudić.

Složio se da je problematična činjenica što u dobrim vremenima distributeri koji nisu u sustavu javne opskrbe mogu obarati cijenu i otimati korisnike, a kada dođu teška vremena, jednostavno im se zahvale.

"Prema EU direktivama, potrošač treba moći otići na javnu uslugu, bez ugovornih obveza, međutim, ovo je izvanredna situacija. U povijesti se nije pojavljivala situacija da vam cijena plina na tržištu ode 10 do 15 puta više. U veljači prošle godine tržišna cijena bila je ispod 20 eur/MWh, a danas je 260 eur/MWh. Čak su se i manji javni opskrbljivači u ovim okolnostima odlučili prestati baviti ovim segmentom, zbog čega se javlja pitanje može li se dogoditi da i Gradska plinara Zagreb – Opskrba odustane od svega", rekao je Pudić.

Istaknuo je da je u slučaju većih gubitaka moguć i stečaj.

"Neću najavljivati takve okolnosti, ali ako budu ostvareni veliki gubici, moguće je da ostane i bez toga. Vjerojatno oni traže i druge načine kako opstati. Bila je ova situacija da traže garancije plaćanja", dodao je.

Poručio je da se ne može dogoditi da građani ostanu bez plina jer plin na tržištu postoji.

"Pitanje je samo cijena koja će zadesiti građane. Tu ulogu preuzima Vlada koja bi morala naći rješenje da to ne bude značajan udar u kojem će cijene otići četiri-pet puta gore. Ako jedno kućanstvo, koje troši 1.000 – 1.500 kubika plina, bude moralo platiti 30.000 kuna za ogrjevnu sezona, to će biti ipak previše", zaključio je.