Najčešće greške šefova zbog kojih im odlaze kvalitetni ljudi

5. lipnja 2021.

Foto: Shutterstock

Na radnome mjestu često vlada toksično ozračje, a poticanje, pa i nesvjesno, takve poslovne "kulture" dovodi do toga da pojedini vrlo dobri djelatnici napuštaju tvrtku. I najbolji lideri mogu pasti u zamku takvog ozračja, a to na kraju može uzrokovati nepoželjnu fluktuaciju radnika.

Magazin Inc.com pobrojao je sedam grešaka koje šefovi najčešće nesvjesno čine, a zbog kojih ostaju bez dobrih radnika.

Neuspješni su u vođenju misije

Svi žele vjerovati da je njihov posao svrhovit i ima važnu misiju. Najbolji lideri posvećuju vrijeme povezivanju rada svakog zaposlenika sa širom slikom i poslovnom misijom tvrtke. Ako se te dvije strane ne poklope, zaposlenici neće imati dojam da njihov rad postiže važan cilj niti da se uklapa u širu svrhu, a tada bi jednostavno - mogli otići.

Ne pokazuju zaposlenicima da im je stalo do njihove karijere

Dobri lideri katkad ne obraćaju previše pažnje razvoju karijere svojih zaposlenika. Briga za njihovu karijeru uključuje davanje onih zadataka koji će zaposlenicima pružiti priliku za učenje i rast te ulaganje vremena u razgovore s njima kako bi lakše uvidjeli što doista žele u svojoj karijeri, a zatim i izradu plana koji bi ih podržavao da to i ostvare.  

Previše su fokusirani na procedure i rutinu

Kad zaposlenici zaglibe u izvršavanju poslovnih procesa i nepotrebnu birokraciju te se ustaljeni način rada pretpostavlja zdravom razumu, to postaje pravi problem. Lideri u tom slučaju mogu pridonijeti tako što će smanjiti duljinu procesa rada i izbaciti nepotrebne korake u određenim zadacima. 

Dosljedno su nedosljedni

Šefovi često ne shvaćaju koliko su bili nedosljedni u donošenju odluka i koliko je frustracija to uzrokovalo zaposlenicima. Ljudi mrze neizvjesnost i radije bi imali šefa s čijim se odlukama i akcijama neće uvijek složiti, ali od kojega barem znaju što mogu očekivati.

Ne znaju postaviti prioritete

Zaposlenici žele biti u poziciji pobjednika, a ne gubitnika, no šef će pridonijeti gubitničkom mentalitetu ako ne zna postaviti prioritete te nema osjećaj za hitno i bitno.  

Suradnja s lošim partnerima 

Čak i dobri lideri mogu previdjeti ovaj razorni udarac jer misle da čine ispravnu stvar dajući neuspješnom partneru priliku za uspjeh. Tako oni zapravo samo izbjegavaju svoju dužnost i ne vide štetan učinak koji jedna loša jabuka može imati na cijelu košaru.

Ne poštuju svoje zaposlenike

Čak i najbolji lideri mogu zaboraviti važnost uvažavanja, posebno u žaru poslovne bitke kad su preplavljeni poslom. Ali od svih sedam pogrešaka - ova je najčešća. Poštovanje je osnovna ljudska potreba. A u svijetu korporacija često se zaboravlja na temeljne ljudske vrijednosti te se nerijetko može čuti kako pojedina radna mjesta upravo zbog toga 'nisu vrijedna tog novca'.

 

P.hr/B.S.