Schneider Electric otkriva izazove edge-računarstva

14. svibnja 2022.

Foto: Schneider Electric

Schneider Electric predstavio je rezultate International Data Corporationa, predstavljene u posljednjoj bijeloj knjizi Succeeding at Digital First Connected Operations, koja naglašava važnost rubnog računarstva za prelazak na digital-first svijet.

Bijela knjiga detaljno opisuje odgovore više od 1.000 IT i operativnih stručnjaka iz industrijskih, zdravstvenih, obrazovnih i drugih vertikala te niz detaljnih intervjua s industrijskim poduzećima. Ispitanici iz cijelog svijeta predstavnici su tvrtki iz Sjedinjenih Država, Kine, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Indije i Irske, a riječ je o kompanijama u rasponu od 100 do više od 1.000 zaposlenika.

Njihovi odgovori pružili su uvid u čimbenike koji potiču velika ulaganja, izazove s kojima su se susreli tijekom implementacije edge-računarstva ili računarstva na rubu, prepreke za nastavak ulaganja te strateške preporuke za pripremu rubnog računarstva za budućnost. 

"U svojim nastojanjima da kupcima pruže nova ili poboljšana iskustva te postanu operativno učinkovitije, održivije i sigurnije, organizacije se sve više oslanjaju na digitalne tehnologije. Ova bijela knjiga ispituje ključnu ulogu koju ima edge-računarstvo te implementaciju rubne infrastrukture u omogućavanju digital-first, povezanih operacija", rekao je Chris Hanley, stariji potpredsjednik odjela Commercial Operations & Global Channels kompanije Schneider Electric.

Edge-računarstvo jedan je od glavnih pokretača paradigme digital-first. Zapravo, najčešći slučajevi upotrebe rubne infrastrukture uključuju sustave kibernetičke sigurnosti za lokalno praćenje operativne mreže te pohranu i obradu operativnih podataka kako bi ih se dovelo u oblak.

"Istaknute su strategije koje IT stručnjaci i donositelji odluka mogu usvojiti kako bi edge-računarstvo podržalo udaljene, povezane, sigurne, otporne i održive operacije – sve ono što će biti potrebno u budućnosti", rekao je Hanley.

Računarstvo na rubu - bolja kibernetička sigurnost 

Kada je organizacijama postavljeno pitanje zašto ulažu u rubno računarstvo kako bi osigurali takvu infrastrukturu, 50 posto njih navelo je poboljšanje kibernetičke sigurnosti, a 44 posto jačanje otpornosti i pouzdanosti sustava. Ipak, postoje razni izazovi koje organizacije moraju prevladati kako bi osigurale da je njihova edge-infrastruktura, kao i povezane operacije, otporna i pouzdana. Unatoč mogućnostima koje donosi edge, brojne organizacije pokazuju zabrinutost kad su u pitanju povezanost i nestanci struje.

Kako bi prevladale izazove sigurnosti te posjedovanja potrebnih vještina i pouzdanosti, organizacije će se morati pobrinuti da osiguraju:

  • otporne, sigurne i održive resurse za energiju i povezivost
  • daljinski nadzor i menadžment cijele rubne infrastrukture
  • pouzdane partnere koji mogu pružiti potrebne vještine za nadmoćne resurse.

"Otporni edge-resursi temelj su za prelazak na digital-first povezane operacije. Organizacije će postati ranjive ako i kada njihova tehnologija ne uspije. Kako bi se pripremili za budućnost edgea, lideri moraju razviti strategiju kojom se rješavaju brige o kibernetičkoj sigurnosti i povezanosti te osigurati pristup vještinama potrebnim za održavanje otpornih edge-infrastruktura", rekla je Jennifer Cooke, direktorica za Research & Edge Strategies iz International Data Corporationa.

P.hr/I.G.