Sarajevo na svjetskoj karti halal industrije

18. rujna 2019.

Foto: SHF

Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg Sarajevo Halal Faira - međunarodnog sajma halal industrije, Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group i IsDB Group Business Forum THIQAH po drugi put će od 26. do 28. rujna organizirati ovaj Sajam u Sarajevu.

Sarajevo Halal Fair će ponovo na jednom mjestu okupiti predstavnike halal industrije iz zemalja Jugoistočne Europe, ali i drugih zemalja iz svijeta u kojima je razvijena ova industrija, kao i multinacionalnih kompanija koje su na globalnom tržištu prisutne sa halal proizvodima i uslugama.

Vlada Kantona Sarajevo partner je ovogodišnjeg SHF-a koji će se održati u Centru Skenderija. "Ovo je jedan od rijetkih događaja koji Sarajevo stavljaju na svjetsku mapu halal industrije. U regiji ne postoje ovakvi događaji, koji pružaju priliku našim tvrtkama da se stave na raspolaganje svjetski rastućem tržištu halal hrane. Nastavit ćemo ovo podržavati jer je to prilika za sve ono za što se mi borimo, a to je ekonomski rast i zapošljavanje. Vlada KS će biti partner ovakvim događajima i u budućnosti", naglasio je na današnjoj konferenciji za novinare premijer KS Edin Forto.

Predsjednik Uprave BBI banke i glavni organizator sajma Amer Bukvić je zahvalio premijeru Forti i kantonalnoj vladi na podršci, istitčući kako je ovo dobar primjer javno-privatnog partnerstva. "SHF 2019 kao mjesto susreta svih tržišnih sudionika – proizvođača, regulatora, kupaca i potrošača halal proizvoda i usluga ima za cilj potaknuti ulazak novih kompanija u ovu dinamičnu industriju, tako što će transparentno predstaviti brojne nove poslovne prilike domaćim i međunarodnim kompanijama. Namjera nam je potaknuti dodatne investicije u našu državu i olakšati poslovnu suradnju u području halal industrije koja je u velikoj ekspanziji", kazao je predsjednik Uprave Bosna Bank International Amer Bukvić. Najavio i četiri prateća događaja koji će biti organizirani tijekom Sajma.

Natjecanje u poslovnim inovacijama "Transformers Roadshow", koje se organizira u suradnji s Islamskom razvojnom bankom i čije finale će se održati trećeg dana SHF-a, a najbolje inovacije bit će i novčano nagrađene. Također, SHF će ove godine organizirati i summit direktora islamskih banaka iz svijeta na temu međusobne suradnje i otvaranja tržišta, te dva okrugla stola s gospodarstvenicima iz Saudijske Arabije s temom proizvodnje hrane, te s malezijskim gospodarstvenicima predvođenim ministrima turizma i unutarnje trgovine.

Amir Sakić, predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u BiH i direktor Media centra Islamske zajednice u BiH, medijskog pokrovitelja Sajma, istakao je da je halal proizvod u proteklom razdoblju u BiH i cijeloj regiji  "zauzeo važno mjesto u javnoj raspravi, da je široko prihvaćen te da konzumenti individualno prepoznaju njegove koristi, a tvrtke poslovnu priliku".

Kako je naveo direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, Damir Alihodžić, od osnivanja ove agencije 2006. godine do danas, ova agencija je prema zatjevima halal standarda cetrtificirala 141 kompaniju u regiji u kojoj djeluje, od kojih 101 u BiH.

Medijima se obratio i Emir Pašić, sekretar Udruženja halal industrije pri Privrednoj/Gospodarskoj Komori F BiH i najavio održavanje Info dana halal industrije tijekom drugog dana Sajma.

 

 

P.hr