Šampioni u proizvodnji njoka: Iz pogona ih godišnje izlazi 100 tona

19. prosinca 2021.

Foto: Marex-gel

Marex-gel je tvrtka osnovana 1991. godine, a već više od desetljeća posluje u obiteljskom vlasništvu sa sjedištem u Zadru. Poslovanje je započela u osnovnoj djelatnosti C 10.52, tj. proizvodnji sladoleda, a razvojem poslovanja prepoznata je praznina na tržištu u domeni ponude kvalitetnih njoka te prema tradicionalnoj dalmatinskoj recepturi Marex-gel započinje s proizvodnjom njoka.

Tvrtka je za svoj osnovni asortiman njoka ponosni nositelj oznake Hrvatska kvaliteta od 2004. godine. Marex-gel njoki nebrojeno su puta nagrađivani nagradama na raznim gastropriredbama, poput Zlatnoga rezanca. U prethodna gotovo dva desetljeća s najširim i najdubljim proizvodnim asortimanom njoka na tržištu pozicionirali su se kao neizostavan ponuđač na cjelokupnom tržištu Republike Hrvatske - i u segmentu maloprodaje i u tzv. HoReCa segmentu.

Marex-gelova linija njoka sastoji se od ukupno devet artikala različitih okusa i gramaža: njoki krumpirovi 2500, 1000 i 500 grama, njoki s povrćem (sadrže ravnomjeran udio krumpirovih njoka, njoka sa špinatom i njoka s rajčicom) 1000 i 500 g, njoki sa špinatom 1000 i 500 g te najnoviji njoki u ponudi - njoki s crnilom od sipe u pakiranjima od 1000 i 500 g. Tijekom ove godine razvili su i njoke s povećanim sadržajem proteina i pirovim brašnom koji su prepoznati kao inovativan proizvod s dodanom vrijednošću za konzumente, a nose i oznaku HZJZ-a Živjeti zdravo.

Proizvode gotovo 100 tona njoka godišnje, i to tijekom 10 mjeseci, dok tijekom dva mjeseca tvrtka proizvodi sladoled s više od 20 različitih okusa, dostupan u kadicama od 4,75 - 8 litara za ugostiteljski segment. Tijekom ljetnih mjeseci broj djelatnika koji se angažiraju mahom u domeni skladištenja i distribucije povećava se za 30 - 40 posto, a izvan ljetne sezone tvrtka broji devet djelatnika od kojih su nekolicina, uz nove mlađe djelatnike koji pomalo preuzimaju posao, dugogodišnji djelatnici koji čine okosnicu tvrtke.

 

 

 

Za 2022. godinu već imaju razvijene proizvode koji će predstavljati inovacije na domaćem tržištu u segmentu smrznutih njoka. Nastavit će širiti i asortiman njoka usmjeren na tržišne niše stvarajući nove proizvode s dodanom vrijednošću s ciljem označavanja žigom HZJZ-a Živjeti zdravo. Unatoč tome što su mala tvrtka, nastoje biti društveno odgovorni te uključiti u dobavne procese domaće proizvođače poljoprivrednih proizvoda.

"S tom namjerom planiramo razviti proizvod s kontroliranim domaćim podrijetlom sirovina u najvećoj mjeri kako bismo domaću primarnu poljoprivrednu proizvodnju što više inkorporirali u vlastito poslovanje prehrambenog prerađivača. Vjerujemo da će taj proizvod biti nositelj i oznake Izvorno hrvatsko te da će biti dostupan trgovcima uz uvjet zadovoljenja ekonomske pravednosti u lancu opskrbe tj. ako svojom politikom marži ili neprilagođenim sustavom naručivanja ne ugroze ideju ravnomjerne raspodjele dodane vrijednosti između svih karika u lancu opskrbe hranom, u konkretnom slučaju 'od polja do stola' tj. poljoprivrednika do trgovca", kažu u Marex-gelu.

U tvrtki navode kako će i nadalje pratiti inovativne trendove u prehrambenim navikama i potrebama stanovništva, i to ulaganjima i održivom kadrovskom strukturom, oslanjajući se pritom na vlastita i aktualna poticajna sredstva.

 

Znakovi kvalitete

P.hr