Nastupi na sajmovima ključ su izvoza

13. ožujka 2019.

HGK

Hrvatske tvrtke proizvođači opreme za grijanje predstavile su svoje proizvode na Međunarodnom sajmu grijanja, ventilacije, klimatizacije, hlađenja te kupaoničke opreme ISH, koji se održava od 11. do 15. ožujka u Frankfurtu.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore svoje su proizvode predstavili proizvođač aluminijskih radijatora i aluminijskih odljevaka Lipovica, proizvođač kotlova na kruto, plinovito i tekuće gorivo, peći za loženje drvenom sječkom, peletima i biomasom te solarnih kolektora Centrometal, proizvođač parnih kotlova, kompletnih kotlovskih postrojenja, tlačnih posuda i izmjenjivača topline TPK Orometal te proizvođač električnih kotlova za centralno grijanje i grijanje tople vode i električnih kotlova za industrijske potrebe Trgovina Termostroj.

Uz prezentaciju proizvoda, sajam kupcima omogućuje i uvid u najnovija tehnološka rješenja konkurencije, kaže voditeljica Odjela prerađivačke industrije HGK Gordana Ribarić. "Područje HVAC u posljednjih nekoliko godina snažno je okrenuto digitalizaciji te pametnim rješenjima koja se prilagođavaju krajnjim potrebama korisnika", dodala je Gordana Ribarić.

Direktorica tvrtke Trgovina Termostroj Nina Roglić ističe važnost sajmova kao mjesta na kojem se pronalaze novi kupci i održavaju kontakti s postojećima. "Upravo zahvaljujući sajmovima tvrtka je započela izvoziti, a naši su električni kotlovi pronašli svoje kupce u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Norveškoj, Japanu i Rumunjskoj", rekla je Nina Roglić.

Andrea Kujundžić, rukovoditeljica prodaje u tvrtki Lipovica, zadovoljna je nastupom na sajmu ISH, na kojem tvrtka godinama izlaže. "Zahvaljujući sajmovima,  trenutno izvozimo više od 75 posto svoje proizvodnje u Alžir, Portugal, Rumunjsku, Bugarsku i Irsku", naglašava Andrea Kujundžić.

U sklopu nastupa na sajmu održani su sastanci s Turskim udruženjem izvoznika opreme za grijanje i hlađenje ISIB, trgovinskim odjelom Austrijskog veleposlanstva, predstavnicima sajma MCE Mostra Convengo Expocomfort Milano, Njemačkim udruženjem proizvođača opreme za grijanje BDH te Kineskom gospodarskom komorom za izvoz i uvoz strojeva i elektroničkih proizvoda CCCME. 

Sajam ISH Frankfurt vodeći je europski sajam tehnologija HVAC (Heating, Ventilation, Airconditioning, Cooling) i opreme za kupaonice, a održava se bijenalno. Na sajmu održanom 2017. svoje je proizvode predstavilo 2485 izlagača iz 61 zemlje, a sajam je posjetilo gotovo 200.000 posjetitelja. Prati ga niz stručnih skupova, radionica, savjetovanja, predavanja i okruglih stolova, uključujući i programe koji potiču strukovno obrazovanje, programe predstavljanja sveučilišta te cijeli niz drugih događaja. Zemlja partner ove je godine Francuska.

P.hr