S Francuzima se može poslovati bolje

13. lipnja 2019.

Foto: HGK

Uz potporu Hrvatske gospodarske komore i agencije Business France, GBL Alliance, međunarodna mreža odvjetničkih društava, zajedno sa svojim članovima, odvjetničkim društvima Kovačević Prpić Simeunović, Vaughan Avocats i Baklaja Igrić Tintor, organizirala je konferenciju Kako poslovati u Francuskoj: Razumijevanje pravnog, poreznog i radnog okruženja.

Ova tema izuzetno je važna za hrvatsko gospodarstvo jer je naš izvoz okrenut velikom većinom upravo tržištu Europske unije koje je Francuska dio, istaknuo je Zlatan Frölich, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Komore Zagreb. “Mnogo možemo naučiti od francuskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, a postoje i nove perspektive u razvoju naše suradnje, posebice u sektoru turizma ili zajedničkim poslovnim projektima te na zajedničkom radu na trećim tržištima. HGK će i dalje podupirati takve aktivnosti. Iako nemamo predstavništvo u Francuskoj, Bruxelles nije tako daleko i putem našeg ureda u tom gradu možemo pomoći u suradnji naših dvaju gospodarstava”, zaključuje Frölich.

Zlatan Frölich

Bertrand Le Tallec, savjetnik za ekonomske poslove za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu, ističe kako su konferencije koje omogućavaju tvrtkama i pojedincima priliku za upoznavanje s Francuskom rijetke. “Poslovanje u svijetu može biti opasno za tvrtke, no prilike i mogućnosti su velike i to treba iskoristiti. Hrvatska i Francuska dobri su partneri na mnogim prodručjima, no u ekonomiji svakako možemo bolje i više. Francuska je tek sedmi ili osmi investitor po veličini u Hrvatskoj i ovdje posluje više od 60 francuskih tvrtki, među kojima su i one koje upravljaju aerodromima i autocestama te one u IT sektoru. Možemo surađivati i na drugim prodručjima i za sve koji to žele moramo osigurati pomoć u razvoju te suradnje”, dodaje Le Tallec.

Francuska je, kao središte za razvoj poslovanja i nakon nedavnih reformi Macronove vlade, uz kombinaciju kreativnosti i ozbiljnosti, tehnologije i inovativnosti, stekla globalnu privlačnost, o čemu svjedoči nedavni porast ulaganja i razvitak francuskoga tehnološkog ekosustava.

Upravo zato se na ovoj konferenciji, koja je uslijedila tjedan dana nakon slične održane u Francuskoj za francuske poduzetnike koji žele poslovati u našoj regiji, govorilo o radnom pravu i mogućnostima fleksibilnosti poslovanja u Francuskoj, pitanjima međunarodne mobilnosti: socijalnim i poreznim razmatranjima za radnike kada poslujete u Francuskoj te izazovima poslovanja s Francuskom i u Francuskoj.

Krešimir Sočković