Ruralni turizam  raste, ali je još u povojima

8. veljače 2019.

Shutterstock

HGK Županijska komora Split je u sklopu sajma Adriatic Gastro Show organizirala okrugli stol pod nazivom  Ruralni turizam 365 Splitsko-dalmatinske županije, na kojem su se iokupili predstavnici realnog i javnog sektora. Okrugli stol je održan kako bi se razgovaralo o stanju u ruralnom turizmu, potencijala kojima raspolažemo te mogućnosti za jači razvoj ovog značajnog i nedovoljno razvijenog segmenta turizma, koji uvelike može obogatiti turističku ponudu i produljiti sezonu. Ruralni turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji zadnjih nekoliko godina pokazuje rast, ali je sveukupno gledajući još uvijek na niskoj razini. Za njegov razvoj iznimno ja važna suradnja svih institucija, kreiranje destinacije i pravog turističkog proizvoda, te učenje iz iskustva onih koji su to već napravili, zaključak je seokruglog stola.

''Splitsko-dalmatinska županija, kao i Hrvatska, ima značajnu prirodnu i sociokulturnu osnovu za razvoj ruralnog turizma. Međutim, ta osnova nije dovoljno i na pravi način iskorištena, te unatoč ogromnom potencijalu ruralni turizam u našoj županiji i Hrvatskoj, u usporedbi s onim u primorskom dijelu, zauzima relativno mali udio te još uvijek nije dovoljno razvijen'', rekla je uvodno na panelu ''Ruralni turizam 365 Splitsko-dalmatinske županije.'',istaknula je  Nataša Bušić iz HGK Županijske komore Split.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" jedna je od onih koji aktivno rade na razvoju i promociji ruralnog turizma u Hrvatskoj. ''Provodimo brojne edukacije za OPG-ove, projekte – od kulturnih ruta do brendiranja, te akcije, poput organizacije akcije Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, kako bismo razvijali ruralni turizam'', rekla je predsjednica Udruge Dijana Katica.

Turistička zajednice Imota jedina je turistička zajednica područja u Splitsko-dalmatinskoj županij, a njen direktor Luka Kolovrat, naveo je da proteklih nekoliko godina bilježe izuzetno dobre rezultate, odnosno povećanje kako broja smještajnih objekata tako i broja noćenja. ''Više je faktora koji su doveli do ove pozitivne promjene i rasta - prometna infrastruktura i tunel sv. Ilije izniman su nam vjetar u leđa, a tu su i prevladavajući trend za obiteljskim kućama, iskorak samih iznajmljivača, pojava nekoliko jakih turističkih agencija, medijska promidžba te razni poticaji'', smatra Kolovrat.

Destinaciju Dalmatinska zagora, koja je na Danima hrvatskog turizma proglašena za najuspješniju destinaciju ruralnog turizma 2018. godine, predstavila je direktorica Turističke zajednice Sinj, Monika Vrgoč. ''Iz godine u godinu bilježimo rast broja smještajnih objekata. U razdoblju 2016.-2017. porast broja novootvorenih smještajnih objekata iznosio je 60 posto , a u razdoblju 2017.-2018. Iznosio je 40 posto.'', rekla je Vrgoč

Pomoć poljoprivrednim gospodarstvima pri prijavljivanju projekata na natječaje pruža LAG Adrion, čije je aktivnosti predstavila voditeljica LAG-a, Ivanka Ribičić, dok je odličan primjer razvoja ruralnog turizma Vinarija Matković, jedna od članica LAG-a. Domagoj Matković, vlasnik vinarije Matković koja posluje još od 1998. godine, prošle je godine otvorio i kušaonicu vina, što je već rezultiralo značajnim poslovnim rezultatima.

 

Jozo Vrdoljak