"Ruđer" i Belupo razvijaju hranu za posebne medicinske potrebe

21. prosinca 2020.

Marijeta Kralj /Foto: Institut Ruđer Bošković

Institut "Ruđer Bošković" (IRB) i Belupo udružili su snage te će u zajedničkom istraživačko-razvojnom projektu, vrijednom devet milijuna kuna, od čega se 6,1 milijun kuna sufinancira EU sredstvima, razvijati inovativne proizvode iz kategorije hrane za posebne medicinske potrebe.

Globalne promjene i izazovi u području hrane te zaštite zdravlja zbog svoje složenosti zahtijevaju multidisciplinarni pristup rješavanju problema. Ne čudi stoga što je ovaj projekt na "Ruđeru" okupio multidisciplinarni tim iz čak osam laboratorija te nutricionističke i farmaceutske stručnjake iz Belupa.

"Znanje, stručnost i multidisciplinarni pristup u rješavanju raznolikih problema te usluge koje su na raspolaganju u mnogobrojnim laboratorijima i zavodima Instituta čine veliki potencijal za suradnju s gospodarstvom. Istraživači koji djeluju u području prirodnih znanosti i znanosti o životu imaju tradicionalno vrlo dobru suradnju s hrvatskom farmaceutskom i prehrambenom industrijom, stoga je ovaj projekt u potpunosti usklađen sa Strategijom pametne specijalizacije RH i prioritetima Belupa, koji se pozicionirao kao jedan od ključnih igrača u proizvodnji dodataka prehrani", istaknuo je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

Predsjednik Uprave Belupa, magistar farmacije Hrvoje Kolarić, kaže da je farmaceutska industrija jedna od najsnažnijih industrijskih grana u Hrvatskoj te da njena snaga proizlazi iz velikog udjela izvoza u ukupnim prihodima, neprekidnih ulaganja u nove tehnologije i kapacitete, u razvoj i istraživanje te u kompetencije zaposlenika.

Pet godina Belupa u nutraceutici i kliničkoj prehrani

"Razvijena hrvatska farmaceutska industrija pacijentima u Hrvatskoj pruža najnovije terapijske mogućnosti, uz povoljnije troškove. Vođen upravo tom filozofijom održivog poslovanja, Belupo je prije pet godina iskoračio u područje nutraceutike i kliničke prehrane. Ulazak u novi poslovni segment, kao prvi regionalni proizvođač, Belupo je ostvario u suradnji s hrvatskim stručnjacima i Društvom za kliničku prehranu Hrvatskoga liječničkog zbora, pa se sada s dokazanom izvrsnošću u istraživačko-razvojnom i inovacijskom konceptu, potvrđenom na tržištu, nametnuo kao prirodan partner IRB-u", istaknuo je Kolarić.

Zahvaljujući sredstvima osiguranima u sklopu poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, ovaj će znanstveno-industrijski multidisciplinarni tim sljedeće tri godine razvijati nove formulacije kliničke prehrane namijenjene nutritivnoj potpori osoba koje se nalaze u riziku ili su oboljele od malnutricije, oboljelima od dijabetesa i onkološkim bolesnicima. Većina financijskih sredstava uložit će se u istraživanje i razvoj novih formulacija, patentnu zaštitu te zapošljavanje novih stručnjaka.

Medicinska hrana – prva linija nutritivne terapije

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije društvene probleme u Hrvatskoj. Štoviše, vodeći su uzroci smrti u Hrvatskoj bolesti srca i krvnih žila, koje su izravno povezane s prehranom, dok je stopa dijabetesa 54,7 posto veća u RH nego u ostalim novim članicama Europske unije. Procijenjeni troškovi liječenja bolesti povezanih s prehranom vrlo su visoki i predstavljaju veliki teret za hrvatsko gospodarstvo.
Povrh toga, statistički podaci upućuju na to da malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća 20 - 60 posto bolničkih pacijenata. Brojne studije pokazuju da pravodobna i adekvatna nutritivna terapija pridonosi smanjenju broja dana provedenih u bolnici i broja ponovljenih hospitalizacija te posljedično smanjuje troškove zdravstvenog sustava.

Zbog tog razloga hrana za posebne medicinske potrebe - enteralna hrana ima ključnu ulogu u prehrani bolesnika koji se nalaze u riziku malnutricije, imaju poteškoće s konzumiranjem hrane ili posebne zahtjeve za medicinsku prehranu.

"Inovativni iskorak koji očekujemo kao rezultat ovog projekta jest implementacija suvremenih nutricionističkih principa u formulacijama s novim senzorskim osobinama koje su prilagođene našem podneblju i prehrambenim navikama hrvatskih korisnika. Povrh toga, zahvaljujući ovom projektu razvit ćemo nove formulacije i metode pripreme proizvoda u segmentu hrane za posebne medicinske potrebe koje će se moći primijeniti i na sve ostale vrste hrane sa zdravstvenim ili medicinskim učinkom", naglašava dr. sc. Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja i koordinatorica projektnog tima IRB-a.

Direktorica Nutraceutike i koordinatorica projektnog tima Belupa mr. sc. Lenkica Penava kaže da se provedbom projektnih aktivnosti također želi definirati koncept personalizirane nutricionističke podrške koja će, zajedno s inovativnim proizvodima i digitalnom komunikacijskom platformom, činiti iskorak u sveobuhvatan pristup prvoj liniji nutritivne terapije.

Nastavak uspješne suradnje

Podsjetimo se, ovaj projekt nastavak je uspješne suradnje IRB-a i Belupa koji su, prepoznavši nužnost suradnje akademske zajednice i gospodarstva u istraživačko-razvojnim projektima te važnost istraživanja i inovativnosti u stvaranju novih proizvoda i otvaranju novih tržišta, još 2018. godine potpisali sporazum o suradnji.

Ovaj novi projekt u skladu je s ciljevima Strategije pametne specijalizacije RH, posebno podtematskim prioritetnim područjem Zdravlje i kvaliteta života. Sufinanciranje projekta, u ukupnoj vrijednosti od 6.103.178,68 kuna, osigurano je u sklopu poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.1.07, u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., a za njegovu provedbu u RH nadležno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao posredničko tijelo razine 1, dok je posredničko tijelo razine 2 Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

P.hr/I.B.