Ronjenje na kulturna dobra treba dopustiti uz ulaznice

14. travnja 2019.

HGK

Na izbornoj sjednici Zajednice ronilačkog turizma HGK, održane u sklopu Konferencije nautičkoga turizma u Splitu, za predsjednika Zajednice izabran je Vedran Dorušić. Za njegova zamjenika izabran je Leo Lušić.

Za sljedeće razdoblje cilj nam je završiti posao na donošenju pravilnika o Sigurnosti ronjenja u suradnji s Ministarstvom pomorstva, mora i infrastrukture, istaknuo je Dorušić, najavljujući ključne aktivnosti Zajednice u budućnosti. "Također, treba u suradnji s Ministarstvom kulture uvesti promjene u sustav odobrenja za podvodna kulturna dobra, povećati broj, tj. ne ograničiti ih te uvesti fiksne cijene odobrenja. Krajnja želja je uvođenje ulaznica, prema modelu nekih nacionalnih parkova. Uz rješavanje zakonske regulative, cilj nam je i nastaviti promovirati Hrvatsku kao ronilačku destinaciju", dodao je Dorušić.

Inače, nakon što je prošle godine u srpnju pokraj Paga pronašao potopljeni broj za koji se pretpostavlja da potječe iz 1. stoljeća prije Krista, Dorušić je pokrenuo inicijativu internetske stranice na kojoj će biti moguće pratiti live stream kamera postavljenih na brodu. Ujedno je i organizator Ronilačkih igara.

Prema istraživanju Tomas Ljeto 2017. Instituta za turizam, ronjenje je motiv za dolazak u Hrvatsku za više od šest posto ispitanika, dok prilikom odabira aktivnosti za vrijeme boravka 16,3 posto gostiju bira ronjenje. Najviše ih je u skupini do 29 godina, njih 20 posto. Prema podacima jedne od vodećih svjetskih organizacija u ronjenju Padi, tijekom posljednjih 20 godina svake godine certificiraju više od 900.000 novih ronioca. Jedna od vodećih destinacija za ronjenje u svijetu je Egipat, kojemu ronilačka atrakcija i olupina potopljenog broda SS Thistlegorm donosi više prihoda od piramida u Gizi.

Jozo Vrdoljak