Roglić: Vladine mjere pomoći pokrile su sve rizike

18. ožujka 2020.

Orbico grupa pad osjeti u segmentima kozmetike i igračaka, ali ne i u segmentu robe široke potrošnje. Pad bilježe i turističke tvrtke koje posluju unutar grupacije

Branko Roglić/ Privredni.hr

Iako, kaže, nije upoznat sa svim detaljima Vladinog paketa mjera koje bi trebale pomoći gospodarstvu i ublažiti posljedice pandemije koronavirusa, na osnovi informacija kojima raspolaže, predsjednik Orbico grupe Branko Roglić je zadovoljan.

"Ovo što sam čuo da se priprema jako je dobro, jako je dobro isplanirano. Najvažnije je da su mjerama pokriveni svi rizici. Čuvaju se radna mjesta, čuva se poslovanje tvrtki kako bi ostale održive, čuva se zdravlje ljudi... Radnici će se nakon završetka opasnosti vratiti na svoja radna mjesta i nastaviti raditi, a tvrtke će nastaviti poslovati", komentira Roglić za Privredni.

Što se tiče Orbico grupe, kaže da je velika većina radnika počela raditi od kuće i samo njihovi nadređeni idu na posao. "Kad je riječ o skladišnim radnicima koji moraju raditi, u tom smo se dijelu organizirali kako bismo smanjili rizik od zaraze. Umjesto dvije smjene, kako smo imali do sada, napravili smo tri smjene. Znači, rade u manjim grupama kako bi smanjili rizike i kontakte, a u pričuvi imamo jednu smjenu koja ne radi. Ti radnici čekaju kod kuće. Za sada nemamo ni jednoga oboljelog radnika, a kad bi se koji od radnika razbolio u jednoj smjeni, odmah bismo mijenjali cijelu smjenu. Tada bi umjesto njih uskočila pričuvna smjena. Naravno da provodimo sve propisane i preporučene higijenske i sanitarne mjere. Dezifinciramo sve zajedničke prostorije gdje se kreću radnici, izbjegavamo bliske kontakte. Sve te mjere provodimo po preporukama stručnjaka i primjenujujemo ih na isti način u svih 20 država u kojima poslujemo", otkriva Branko Roglić.

Neće biti otpuštanja radnika

Što se tiče poslovanja Orbico grupe, kaže da se pad osjeti u segmentima kozmetike i igračaka, dok u segmentu robe široke potrošnje nema pada. Pad bilježe i njegove turističke tvrtke.

"Imamo otkazivanja dolaska gostiju, što nije nimalo čudno. U segmentu turizma poštovat ćemo mjere Vlade RH i nećemo otpuštati radnike. Vlada će, koliko smo upoznati, pokrivati minimalan iznos plaće ljudima koji bi trebali izgubiti posao. Orbico i ostale naše tvrtke neće nikoga otpuštati. Vladina mjera 'tri plus tri' jako je dobra. Siguran sam da će je dobro prihvatiti i pozdraviti i radnici i poduzetnici. Nadamo se jedino da će ova pandemija trajati što kraće", ističe Branko Roglić.

Roglić je vrlo zadovoljan aktivnostima zaštite od koronavirusa. "Zadovoljan sam načinom na koji u ovoj situaciji rade Nacionalni stožer civilne zaštite i premijer. Vidi se da su posvećeni poslu. Ministar zdravstva pokazao je da se potpuno posvetio ovom poslu i, mogu reći, ima rezultate", zaključuje Roglić.

Jozo Vrdoljak