Robot koji zamjenjuje računovođu prilikom unosa silnih podataka

3. siječnja 2021.

Mnogi se  boje da će umjetna inteligencija pregaziti brojna radna mjesta i učiniti ljude suvišnima. To se sigurno  neće dogoditi preko noći. Ono što će se svakako dogoditi  je suradnja ljudi i umjetne inteligencije koja će pomoći u obavljanju repetitivnih i - jednostavno dosadnih poslova.

Robot koji zamjenjuje računovođu prilikom  unosa silnih podataka san je mnogih, a upravo tu ideju odlučili su oživotvoriti u zagrebačkoj tvrtki Vuković Intelligent Systems.

Sam softver radi tako da skenira podatke s dokumenta, bilo da je on u digitalnom ili papirnatom obliku. Robot zatim unosi podatke u odgovarajuće kućice u knjigovodstvenom programu ili poslovnom sustavu, a to se na ekranu prikazuje kao da se podaci unose sami. Jednostavno rečeno rješenja koje razvija ova tvrtka ulaze u domenu umjetne inteligencije

Rješenje se koristi tehnologijom RPA - robotskom automatizacijom poslovnih procesa. 

"Posebno smo ponosni na dio rješenja koje može s visokom preciznošću procesirati račune u xml, pdf i skeniranom formatu. To radimo pomoću vlastitog algoritma koji rabi elemente računalnog vida, OCR (Optical Character Reading) tehnologije, procesiranja prirodnog jezika te strojnog učenja", pojašnjava Miljenko Vuković, osnivač tvrtke Vuković Intelligent Systems. Dio njegova poslovnog tima čine RPA konzultantica Laura Kos i softverska developerica Lucija Oštrić.

Rješenja koje razvija ova tvrtka ulaze u domenu onoga što radi umjetna inteligencija, odnosno ona su tu da pomognu ljudima. Kao što nam je dolaskom računala olakšan izračun kompleksnih matematičkih računa, pisanje dokumenata ili stvaranje kreative, tako umjetna inteligencija na još jedan način pomaže čovjeku u svakodnevnom životu. Razvijanje umjetne inteligencije nije samo po sebi cilj, ono mora služiti većem dobru cijelog društva, smatraju i u Europskoj uniji.

Potencijal proizvoda prepoznat je i u tom segmentu jer je tvrtka dobila 680 tisuća kuna sredstava za daljnji razvoj i komercijalizaciju proizvoda na natječaju Inovacije novoosnovanih MSP-ova - II. faza, koje je Europski fond za regionalni razvoj dodjeljivao u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

I.G/F.M