DZS: Izvoz u siječnju 8,2 milijarde kuna

10. travnja 2019.

Foto: Shutterstock

Ukupan izvoz Hrvatske u siječnju 2019., prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku iznosio je 8,2 milijarde kuna. Istodobno uvoz  je bio iznosio 13,7 milijardi kuna. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 5,5 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom u siječnju 2019. bila je 60,2 posto.

Ukupan izvoz od siječnja do veljače 2019. bio je je 17 milijardi kuna, dok je uvoz iznosio 28 milijardi kuna, te je vanjskotrgovinski deficit iznosio je 11 milijardi kuna, te je pokrivnost uvoza izvozom od siječnja do veljače ove godine bila 60,7 posto.

"Za početak treba naglasiti da podaci za samo jedan mjesec nisu dovoljni da bi se procjenjivali trendovi na razini godine, međutim, podaci za siječanj približno prate očekivanja o kretanju robne razmjene za ovu godinu. Točnije, u siječnju je ostvarena umjereno visoka stopa rasta izvoza od 4,5 posto, ali je na takvu stopu najviše utjecao izvoz primarnih djelatnosti odnosno poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo koji sezonski znatno oscilira, a znatno je utjecao i izvoz električne energije koji je uvelike ovisan od klimatskih prilika",  komentirao je privremene podatke DZS-a direktor sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, koji je dodao kako je izvoz prerađivačke industrije, koja čini oko 90 posto robnog izvoza, istovremeno bio više u skladu s predviđanjima da će izvoz u ovoj godini dodatno blago usporiti u odnosu na prošlu godinu pod utjecajem globalnog usporavanja potražnje.

Zvonimir Savić 

Prema njegovoj analizi izvoz prerađivačke industrije u odnosu na prošlogodišnji siječanj povećan samo 2,1 posto, u odnosu na 3,2 posto iz prošlogodišnjeg siječnja, pri čemu je najveći utjecaj na njegov rast imao izvoz prerađenih metala te gotovih metalnih proizvoda.

"S druge strane kod cijelog niza djelatnosti došlo je do pada vrijednosti izvoza na godišnjoj razini, pri čemu se najviše isticao smanjeni izvoz naftne industrije popraćen izraženim padom proizvodnje kao i padom cijena sirove nafte na globalnom tržištu. Vrijednost uvoza je istovremeno pratila nastavak oporavka domaće potražnje i povećana je 6 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj", rekao je Savić.

Najviše je povećan uvoz farmaceutskih proizvoda i naftnih derivata, dok je s druge strane smanjena proizvodnja naftne industrije dovela do velikog pada uvoza sirove nafte. Zbog toga je rudarstvo i vađenje predvodilo među djelatnostima čiji je uvoz smanjen."U konačnici, nastavljen je i očekivani trend daljnjeg rasta robnog deficita, odnosno, deficit je u odnosu na prošlogodišnji siječanj povećan za 8,5 posto. Prvi rezultati za veljaču za sada pokazuju znatno izraženiji rast izvoza, ali i uvoza, pa će za analizu ipak trebati pričekati detaljnije podatke“, zaključio je Savić.   

Ilijana Grgić