Rizik turističkog putovanja treba biti na pojedincu, a ne državama

24. rujna 2021.

Foto: Pixabay

Predsjednik Europske putničke komisije (ETC) Luis Araujo izjavio je u Dubrovniku da u izazovnim pandemijskim uvjetima za europski turizam rizik putovanja treba biti na pojedincu, a ne na državama.

Araujo je u Dubrovniku predsjedao sastankom Odbora direktora ETC-a, najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi kojeg čine 33 nacionalne europske turističke organizacije.

„Ključno je da ljudi razumiju značaj turizma u europskim državama, koje godišnje ugoste više od 700 milijuna turista. Sad je prilika za izazove budućnosti, koja treba biti više održiva i digitalna te više usredotočena na ljude i njihove aktivnosti. Baš je Hrvatska, svojim brzim otvaranjem i oporavkom turizma u ovim izazovnim vremenima primjer drugim europskim zemljama. Sad je vrijeme za veću podršku nacionalnim turističkim organizacijama te promidžbu i jasna pravila otvaranja zemalja“, rekao je Araujo.

Dodao je kako su europske zemlje u ovoj sezoni uspjele povećati turistički promet, ponajviše zbog domaćih gostiju, a zemlje ovisne o zračnom prometu su prošle lošije.

"Uz to, zemlje koje su brzo donosile odluke i razumjele značaj turizam imale su bolji rezultat. Tu je Hrvatska sjajan primjer", izjavio je Araujo.

Izvršni direktor Europske putničke komisije Eduardo Santander istaknuo je kako je turizam na prekretnici pa je potrebno održati jak duh suradnje.

„Upravo je to naša misija. U budućnosti ne treba gledati brojke, već težiti najboljem. Uz snažnu suradnju, moramo vjerovati jedni drugima, ali i dijeliti najbolju praksu. U takvom duhu trebamo raditi ne samo ove godine, već i cijelo desetljeće. Jer promjene dolaze, a turizam ne smije biti smatran dijelom problema, već dijelom rješenja“, poručio je Santander.

Direktor Hrvatske turističke zajednice i potpredsjednik Europske putničke komisije Kristjan Staničić naglasio je kako se Hrvatska pokazala među najboljima u upravljanju ovogodišnjom turističkom sezonom, što je rezultat odluka Vlade, ali i cjelokupnog turističkog sektora.

„Turizam je na prekretnici i novi trendovi nametnut će razmišljanje prema održivom razvoju, naravno uvijek uz apel za uvećanje proračuna za promidžbu“, zaključio je Staničić.

Europska putnička komisija osnovana je 1948. godine sa sjedištem u Bruxellesu, a Hrvatska je njezin član od 1997. godine.

Hina.hr/P.hr