Rimac bi do ljeta mogao preuzeti Bugatti

23. veljače 2021.

Phr

Njemački Porsche, koji posluje u sastavu Volkswagen grupe, proizvodnju svoga sportskog automobila Bugatti mogao bi prepustiti tvrtki Mate Rimca. Još prošle godine govorilo se da su Rimac Automobili i njemački automobilski div blizu dogovora, a sada je to potvrdio Oliver Blume, izvršni direktor Porschea.

"U ovom trenutku intenzivno razmišljamo o tome kako osigurati da se Bugatti razvija na najbolji mogući način. Rimac bi ovdje mogao igrati značajnu ulogu jer se dva brenda tehnološki uklapaju", kazao je Blume za njemački Automobilwoche.

Blume je najavio da bi se dogovor mogao postići u prvoj polovici 2021. godine.

"Postoje različiti scenariji po kojima će se stvari odvijati. Vjerujem da će Grupa o tom pitanju odlučiti u prvoj polovici godine", rekao je Blume.

Hrvatski proizvođač električnih vozila iz Svete Nedelje smatrao se favoritom za preuzimanje Bugattija u trenutku kada ga Volkswagen odluči ponuditi na tržištu, a o tome se pisalo i krajem prošle godine. Sam Rimac o ovom partnerstvu do sada nije želio govoriti.

Ako bi Bugattija Porsche prepustio Rimcu, Volkswagen bi vjerojatno povećao svoj vlasnički udio u Rimac Automobilima, piše britanski Car Magazine. Porsche je 2018. godine postao vlasnik 10 posto Rimac Automobila, a sada njegov udio iznosi 15,5 posto.

Kako procjenjuju neki analitičari, vrijednost Porschea je veća od 120 milijardi dolara.

Mate Rimac i dalje je većinski vlasnik inovativne tvrtke, a udjel u kompaniji uz Porsche još imaju Camel Group (14 posto), Hyundai (11 posto) i Kia Motors (2,7) posto.

P.hr/I.B.