Riječna krstarenja Dunavom postaju sve traženija

12. lipnja 2022.

Foto: Arriva travel

Pandemija koronavirusa snažno je pogodila sve gospodarske djelatnosti od kojih je turizam doživio najveći udarac, a samim time i putovanja u svim svojim oblicima. Ipak, već prošle godine bilježi se oporavak tržišta putovanja, a u sklopu toga interes za riječnim  krstarenjima raste i u svijetu i u Hrvatskoj gdje je primarni cilj pozicioniranje Slavonije, odnosno kontinentalnog dijela zemlje kao turistički atraktivne destinacije.

Prema istraživanju CLIA-e (Cruise Lines International Association), rezultati i na svjetskoj razini pokazuju da su najčešći razlozi zbog kojih se pojedinci odlučuju na riječna krstarenja upravo manji brodovi, intimnija atmosfera i edukativna iskustva. Isto istraživanje pokazalo je i da su najčešći kupci riječnih krstarenja osobe koje inače ne krstare, kao i da je takav vid odmora najatraktivniji starijoj populaciji, ali je, primjerice u 2019., snažan porast bukiranja od čak 42 posto zabilježen i kod generacije X, odnosno rođenih između 1967. i 1981. godine.

Slične rezultate kad su dobne skupine u pitanju bilježe i u Arriva travelu, a što se tiče najčešćih ruta koje Hrvati biraju za riječna krstarenja, to su Beč - Vukovar te Vukovar - Vidin i obrnuto, odnosno rute u trajanju do šest dana. Značajan je broj gostiju koji krstare iz Istre, Kvarnera i zagrebačkog područja, a kako je Vukovar početna, a i završna točka, dobar dio gostiju dolazi nekoliko dana prije ili ostaje nakon iskrcaja i obilazi istočnu Hrvatsku što pridonosi jačanju turističke aktivnosti u tom dijelu Hrvatske.

Tamara Černeka Tamara Černeka / Foto: Arriva travel

"Krstarenja Dunavom imaju posebnu čar jer vodeni putevi vam otkrivaju sve ljepote kontinentalnih krajeva. Brodovi su mnogo manji u odnosu na morske kruzere te su upravo stoga šarmantni i posebni. Krstarenja Dunavom slikovit su način putovanja gdje krajolik oduzima dah, otkriva skrivene obale rijeke, ali i dunavskih prijestolnica", rekla je Tamara Černeka, direktorica Turističke agencije Arriva travel.

Najveći interes za riječna krstarenja gosti pokazuju u drugoj polovici lipnja te u rujnu.

 

P.hr/I.G.