REXPO 2019: Očekuje se daljnji rast investicija u nekretnine

26. studenoga 2019.

Foto:Pixabay/Ilustracija

Investitori i banke očekuju daljnji rast investicija u nekretninski sektor, pri čemu su hoteli i turistički kompleksi najpoželjnija klasa imovine u Hrvatskoj kada je riječ o razvojnom financiranju - zaključeno je na uvodnom panelu međunarodnog sajma investicijskih projekata Rexpo za 2019. godinu, koji se 26. i 27. studenoga održava u Zagrebu. KPMG, jedna od vodećih svjetskih konzultantskih kompanija, ujedno i domćain panela, predstavila je i 10. izdanje publikacije „KPMG Property lending barometer”.

Panel diskusija bila je orijentirana na trenutno stanje na tržištu i dosadašnja iskustva, ali i na pogled u budućnost. Neka od pitanja na koja su se tražili odgovori te dobila viđenja pojedinih sudionika u panel diskusiji bila su vezana za očekivanja oko budućih kretanja tržišta nekretninskih projekata, po segmentima, za strategiju daljnjih ulaganja pojedinih investitora koji sudjeluju na panelu te strategiju komercijalnih banaka vezano za buduća financiranja i strukturu istih.

"KPMG u ulozi savjetnika, sudjeluje u brojnim investicijama, a posebno smo fokusirani na tržište nekretnina, prije svega kroz suradnju s našim klijentima koji su investitori u nekretninske projekte, ali i kroz suradnju s financijskim institucijama, koje su neizostavni dio većine investicija u nekretninske projekte. Kroz sveobuhvatno savjetovanje tijekom cijelog investicijskog procesa podržavamo investitore te financijske institucije, bilo da govorimo o tzv. greenfield ili brownfield investicijama ili o transakcijama povezanim s već razvijenim, tzv. income generating projektima", kazao je Ognjen Milas, direktor u odjelu savjetovanja KPMG-a, a ujedno i moderator panela.

Na ovogodišnjem REXPO-u KPMG bila je domaćin uvodnog panela na kojem su prezentirali rezultate istraživanja te otvorili diskusiju s panelistima koje su činili predstavnici nekih od najrelevantnijih predstavnika investitora, financijskih institucija, savjetnika i analitičara na lokalnom tržištu.

KPMG property lending barometer 2019

Prema rezultatima studije koja istražuje sentiment banaka prema kreditiranju tržišta nekretnina diljem Europe, unatoč tome što je zabilježen pad ukupnog obujma ulaganja, investitori u nekretnine i dalje zadržavaju optimizam i želju za daljnjim investicijama. S druge strane, dok zajmodavci također žele financirati takve projekte, nedostatak kvalitetnih projekata i mogućnosti plasmana kredita stvara prepreku u kreditiranju tržišta nekretnina.

Banke spremne na novi ciklus investiranja u nekretninske projekte, ali uz dozu opreza  

Vezano uz hrvatsko tržište, Paul Suchar, partner KPMG-a zadužen za sektor nekretnina u Hrvatskoj navodi da su se lokalne banke u velikoj mjeri riješile neprihodujućih zajmova i spremne su za novi ciklus investiranja, iako uz dozu opreza.

"Imajući to u vidu, hrvatske banke generalno zahtijevaju niži omjer vrijednosti kredita i vrijednosti nekretnine, višu razinu kapitala i veću ugovorenu popunjenost (tzv. pre-sale/pre-let) u odnosu na banke drugih zemalja", navodi Paul Suchar.

S obzirom na vrste nekretninskih projekata, banke u razvijenijim ekonomijama preferiraju investicije u rezidencijalni segment, dok većina banaka u Srednjoj i Istočnoj Europi preferira ulaganja u uredski segment. U zemljama čija su gospodarstva značajno ovisna o turizmu, kao što su Hrvatska i Cipar, ulaganja u hotele i dalje predstavljaju najznačajniji segment tržišta. Na hrvatskom tržištu, razvojni projekti u rezidencijalnom segmentu i povezano financiranje značajno su porasli te su druga najpoželjnija vrsta investicije.

P.hr/I.G