Počelo testiranje prijevoza autonomnim vozilima, uključeno 100 ljudi

15. listopada 2019.

Renault testira prijevoz autonomnim vozilima

Foto: Renault

Renault je počeo javno testiranje autonomnih električnih vozila u urbanom kampusu Paris - Saclay. U testiranju koje će trajati do 8. studenoga oko stotinu ljudi koristit će usluge naručivanja prijevoza autonomnih vozila putem telefonske aplikacije. 

Korisnike će prevoziti dva Renaulta ZOE Cab, prototipna vozila s različitim paketom opreme, a pozivi će se rezervirati putem mobilnog telefona. Ovaj je kampus dom niza inicijativa te akademskog istraživačkog centra koji pripada Sveučilištu Paris - Saclay, a također i mjesto gdje posao započinje niz start-up poduzeća te privatnih istraživačkih i razvojnih centara međunarodnih tvrtki. 

Kako kažu u francuskom proizvođaču automobila, želja im je testirati tehničke aspekte usluge koja će raditi tijekom radnog tjedna, od ponedjeljak do petka, od 11 do 18 sati. Ovo testiranje mnogi povezuju i s najavom tvrtke Waymo i vlastima u pariškoj regiji koji razmišljaju o stvaranju autonomne mreže prijevoza između aerodroma Roissy - Charles de Gaulle i poslovnog centra La Defense.

Inače, Renault je samo jedna od mogih velikih tvrtki koje testiraju tehnologije autonomnog prijevoza. U rujnu su tako Daimler Truck i tehnoška tvrtka Torc Tobotics počeli testiranje autonomnih kamiona na javnim cestama na jugoistoku američke savezne države Virginije.

Krešimir Sočković