Red Dot zagrebačkom studiju za logo Pulskoga filmskog festivala

23. kolovoza 2019.

Foto: Rašić+Vrabec

Najprestižnije i najveće međunarodno priznanje za dizajn - Red Dot Award: Brands & Communication Design - pripao je zagrebačkom studiju Rašić+Vrabec, autorima vizualnog identiteta Pulskoga filmskog festivala. Ove se godine u konkurenciji za ovu cijenjenu nagradu prijavilo više od 8.600 projekata, a međunarodni žiri, sastavljen od 24 renomirana stručnjaka, odabrao je upravo logo 66. Pulskoga filmskog festivala jednim od najboljih u kategoriji Brand Design & Identity za dizajn logotipa.

Čast nam je već bila što je nagrađeni logo pobijedio na žiriranom natječaju za samu manifestaciju 66. Pule koji je jedan od najstarijih kontinuiranih filmskih festivala u Europi i svijetu, kažu u dizajnerskom studiju. "Tada smo već osjećali da ovaj logo čeka vrlo uspješna budućnost. Ovim putem zahvaljujemo i izuzetnom timu Pulskoga filmskog festivala, a posebice ravnateljici Gordani Restović i glasnogovornici Saneli Pliško s kojima smo najintenzivnije surađivali. Festivalski tim stvarno je izvrstan i uvijek dobro raspoložen, bez obzira na veliki pritisak i zahtjevne rokove", kažu u svom priopćenju.

Korištenjem brojke u logotipu naglašena je tradicija i dugovječnost Festivala. Sama po sebi, brojka je moćna i simbolična i dopušta brojne upotrebe i asocijacije. Gledatelji su na taj način sami interpretirali logo, tumačeći ga na različite načine: od očiju s obrvama, naočala, otvora kroz koje se proviruje, tlocrta Arene, filmske role, pa čak i uskličnika. Od samog početka pokazao se kao inspirativan i primjenjiv, a reakcije publike bile su izvrsne.

Nagrade Red Dot dobitnicima će biti uručene na svečanoj dodjeli 1. listopada u Berlinu, a te noći nagrađeni projekti bit će izloženi u sklopu proslave Designers' Night u Ewerku. Pobjednički radovi bit će ovjekovječeni i u knjizi International Yearbook Brands & Communication Design 2019./2020., koja izlazi 14. studenoga.

Inače Rašić+Vrabec specijalisti su za dizajn u kulturi i brendove koji žele postati kultura. Dizajniraju i kreiraju izložbe, prostore i proizvode, a osnivači studija Vedrana Vrabec i Marko Rašić profesionalno djeluju više od 15 godina. Svakom projektu pristupaju holistički, ekološki i društveno odgovorno te uživaju u vođenju multidisciplinarnih timova za velike i male, jednostavne i složene muzejske projekte.

P.hr/K. Sočković