Razvijena metodologija praćenja otiska turizma na Sredozemlju

23. listopada 2019.

Foto: Pixabay

Na završnoj svečanosti međunarodnog projekta DestiMED koja je održana u Rimu predstavljena je najnovija metodologija za praćenje ekološkog otiska turista u zaštićenim područjima na Sredozemnom moru, a među onim područjima na kojima je metodologija testirana i naš je Nacionalni park Kornati te Park prirode Lastovsko otočje.  
Koristeći standardizirane alate vodeće svjetske organizacije za mjerenje ekološkog otiska, Global Footprint Networka, kao polazište, partneri na projektu DestiMED prilagodili su metodologiju praćenja ekološkog otiska za procjenu utjecaja na okoliš. Ne samo da je mjeren ekološki otisak svakog turista koji je sudjelovao u najnovijoj ekoturističkoj ponudi već su poduzeti i konkretni koraci za upravljanje ekološkim otiskom u toj ponudi. U obzir su uzete posebne komponente kao što su hrana, smještaj, prijevoz i rekreativne aktivnosti. Rezultati praćenja uputili su na to da hrana i piće imaju najjači ekološki utjecaj, posebno u onim paketima koji nude velike količine mesnih proizvoda.

Metodologija praćenja ekološkog otiska, koju smo razvili unutar projekta DestiMED i koja je prva takva u svijetu, pomogla je i zaštićenim područjima i turističkim djelatnicima u Nacionalnom parku Kornati i Parku prirode Lastovsko otočje da uvide u čemu su njihove turističke ture izvrsne, a gdje ima prostora za napredak kad je u pitanju utjecaj na okoliš i prirodu, objašnjava Mosor Prvan iz WWF Adrije, voditelj projekta DestiMED. "Štoviše, identificirane su nove i alternativne poslovne prilike koje nas guraju prema održivijem lokalnom razvoju", kaže Prvan. 
Donošenjem boljih odabira i promoviranjem najboljih praksi u turizmu i rekreaciji zaštićena područja uspjela su riješiti ekološki utjecaj svojih turističkih paketa razvijenih u sklopu projekta DestiMED, a istovremeno poboljšavajući kvalitetu usluga ponuđenih turistima.
Ubuduće će besplatni online kalkulator ekološkog otiska učiniti metodologiju primjenjivom na sva zaštićena područja u Sredozemlju koja su spremna stvoriti i testirati svoje pakete za ekoturizam. Internetski alat možete naći na ovoj poveznici.
Iako projekt DestiMED završava krajem listopada, projektni partneri nastavit će usavršavati metodologiju kako bi bila primjenjiva i na turističke destinacije izvan zaštićenih područja te na druge tipove turizma.
Projekt DestiMED financira Interreg Med program Europske unije, a provode ga Regione Lazio (vodeći partner), IUCN centar za mediteransku suradnju, MedPan, Federparchi, WWF Adria, WWF Mediteran i Nacionalna agencija zaštićenih područja (NAPA) u Albaniji.

P.hr/K.S.