Bosch razvio brzi test za koronavirus

27. ožujka 2020.

Foto: Bosch

Njemački tehnološki div Bosch objavio je da je razvio brzi test za koronavirus, a Siemens je najavio uspostavu mreže za 3D printanje dijelova medicinskih uređaja.

Potpuno automatiziran test daje rezultate za manje od dva i pol sata, a namijenjen je za upotrebu u bolnicama, liječničkim ordinacijama i drugim zdravstvenim ustanovama, stoji u priopćenju tvrtke. Ima točnost veću od 95 posto i zadovoljava standarde kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tvrde u Boschu.

Prema institutu Robert Koch, trenutno se rezultati testiranja na koronavirus u Njemačkoj čekaju četiri do pet sati, a zbog vanjskih laboratorija koji obavljaju ključni dio posla katkada i dulje.

Čeka se odobrenje nadležnih tijela

Boschov test trebao bi omogućiti da se cijeli postupak obavlja u bolnicama ili klinikama. Kompanija ga je razvila u roku od šest tjedana, u Njemačkoj bi trebao biti dostupan od travnja, a naknadno i u drugim zemljama.

Prema riječima Boschove glasnogovornice, još se čekaju odobrenja nadležnih tijela iako neki laboratoriji u određenim okolnostima već mogu dobiti pristup tehnologiji. Nacrt testa uključuje uređaj za analizu Vivalytic u koji se umeće bris pohranjen u kasetu.

Još nije jasno koliko će koštati, dodaje dpa.

I industrijski konglomerat Siemens pridružio se borbi protiv koronavirusa, najavljujući pokretanje mreže 3D printera koja će liječnike povezati s tvrtkama radi 3D printanja medicinske opreme.

Mreža bi trebala ublažiti akutnu nestašicu opreme poput respiratora, priopćila je tvrtka.Siemens je osigurao 120 printera za potrebe vezane uz korona, rekla je glasnogovornica, dodajući da se očekuje da će se inicijativi pridružiti i druge tvrtke.

Hina/P.hr