Uz hrvatski know-how nastaju u svijetu traženi medicinski proizvodi

28. ožujka 2021.

Zagrebačka tvrtka Terra Lab International razvija inovativne medicinske proizvode namijenjene ublažavanju i otklanjanju raznih zdravstvenih problema. Uz njihov know-how te u suradnji s drugim tvrtkama partnerima i institutima stvaraju preparate koji se proizvode u tvornicama u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama Europske unije te u Americi.

U suradnji s partnerima trenutno rade na razvoju proizvoda iz linije Immufen namijenjene onkološkim bolesnicima. Za daljnji razvoj tog proizvoda tvrtki nedostaje oko 1,37 milijuna eura, pa sljedeći mjesec kreću u pregovore s nekoliko potencijalnih investitora. No, na tome ne misle stati - žele razviti ukupno sedam proizvoda u liniji namijenjenoj onkološkim bolesnicima.

"Velik dio tih proizvoda također je u visokoj fazi gotovosti, ali se zbog ove situacije s COVID-om 19 sve to nekako usporilo. Malo nam je otežano i doći do liječnika, pa onda i provoditi promociju. Očekujemo da bismo na jesen mogli proširiti tu paletu s još dva proizvoda. Radimo i tri studije koje bi na ljeto trebale biti publicirane i dodatno dati težinu našim proizvodima te ih više približiti liječnicima", kaže Alen Karlo Terra Lab Internationala.

Uz to što osmišljavaju nove proizvode, tvrtka aktivno radi i na širenju na nova tržišta. Za sada oko 90 posto prihoda ostvaruju na inozemnom tržištu.

"Putem raznih platformi želimo internacionalizirati svoje proizvode i šire, u pregovorima smo za Poljsku. Koristimo se nekim platformama Hrvatske gospodarske komore, ali i drugim platformama koje nisu povezane s našim teritorijem", zaključuje Karlo.

U farmaceutskoj industriji, jednom od najsnažnijih sektora, konkurencija je velika. U Terra Lab Internationalu svoju prednost vide u činjenici da na tržištu gotovo nijedan njihov  inovativni proizvod nema kvalitetnu konkurenciju.

 

Ivana Barać / Franjo Maltar