Stav o koronavirusu otkriva emocionalnu inteligenciju

14. ožujka 2020.

Foto: Europski parlament

Koronavirus širi se svijetom, sve je više zaraženih, a pogođene su gotovo sve zemlje svijeta. I dok je teško predvidjeti ukupne posljedice koje će imati na svijet, dvije poslovne ikone - šef Tesle Elon Musk i osnivač Microsofta Bill Gates na ovu su epidemiju reagirali različito.

I dok je u početku Musk tvitao o tome kako je panika od koronavirusa glupa, u isto vrijeme Gates je napisao post na svome blogu s naslovom Kako se nositi s virusom COVID-19, u kojem je naglasio kako se virus počeo ponašati kao patogen koji se događa jednom u stoljeću i sije strah. "Nadam se da nije toliko loš, no moramo razmišljati o tome da jest dok ne saznamo suprotno", piše Gates. 

Jasno je kako su reakcije ovih dvaju briljantnih umova današnjice krajnje različite - dok jedan promovira racionalan pogled, drugi komentira potencijalnu opasnost i sigurnost prije svega, a taj stav može spasiti milijune života.

Njihovo shvaćanje virusa od kojeg strahuje cijeli svijet komentirao je Justin Bariso, autor knjige EQ Applied - Primijenjena emocionalna inteligencija.

Bariso u svom osvrtu za magazin Inc. ističe kako nas emocionalna inteligencija određuje kao osobe, omogućava nam razumijevanje te kontrolu emocija, i to ne samo svojih nego i emocija drugih. Tu sposobnost važno je svakodnevno razvijati, a katkad ona može pomoći u spašavanju života, osobito kada se nađete u situaciji koja može izazvati panične reakcije, poput ove s koronavirusom. Emocionalna inteligencija nam, pojašnjava, omogućava da kontroliramo emocije kako bismo mogli donijeti uravnotežene, razumne odluke.

Reakcije Muska i Gatesa važne su jer oni djeluju na velikim platformama i obojica utječu na percepcije milijuna ljudi. Kada shvatimo doslovno Muskov tvit, jasno je da je on točan jer i stručnjaci savjetuju da je, kad je pandemija posrijedi, izrazito važno da zadržimo unutarnji mir. No, problem tog stava jest u tome što on smanjuje ozbiljnost situacije i poništava rad mnogih medicinara i znanstvenika. Iako je Musk, nakon svoje izjave u tvitu, pojasnio svoje  mišljenje, mnogo je veći, od izjava koje su slijedile, bio doseg njegove prve rečenice.  

S druge strane, Gates je dao više informacija i pojašnjenja svog mišljenja. Pričao je o opasnosti virusa i isticao pristup ispravnog rješavanja problema koji se pojavljuju naglo. Takva reakcija pokazuje njegovu sposobnost da stvara ravnotežu između emocija i racionalnog razmišljanja, a istodobno inspirira druge, dodaje Bariso.

No, uz riječi, važna su i djela, a Gates se i tu pokazao. Zaklada Billa i Melinde Gates najavila je kako će dati 100 milijuna dolara globalnim naporima da se odgovori na koronavirus te još pet milijuna dolara za jačanje javnih medicinskih usluga na području Seatlea u kojem je virus započeo svoje širenje Sjedinjenim Američkim Državama. Također, izdvojit će novac za financiranje kućnih testova na virus, koje će moći koristiti oni koji sumnjaju da ga imaju. 

Na kraju, Bariso se pita isplati li se ulaganje poslodavaca u potencijalne probleme kao što je ovaj. Gates zaključuje da su milijuni dolara koje treba izdvojiti u borbi protiv pandemije velik iznos, ali da je to nužna investicija potrebna da se problem riješi. "U usporedbi s onim što epidemija može napraviti u ometanju lanaca nabave i tržišta dionica, da i ne spominjemo ljudske živote - sve je to sitniš", kaže Gates.

Drugim riječima, u situacijama velikih rizika, isplati se biti pripremljen. I zato Bariso ističe kako je dobro da se, sljedeći put kada naiđete na probleme koji vas emocionalno pogođaju, oduprete potrebi da smanjite emocije. Umjesto toga, iskoristite emocionalnu inteligenciju - radite na razumijevanju i odnosu prema tim osjećajima. "Ako to budete činili, vidjet ćete širu sliku - i možda dopustiti sebi da postanete dio rješenja", zaključuje Bariso.

P.hr/K.S.