Razigrana sjenila i čudnovate lampe kao iz bajki

2. kolovoza 2020.

Foto:Gita lampe i sjenila/ Facebook

Koliko ste puta tražili neki detalj prilikom uređenja prostora koji bi cijelu prostoriju 'podignuo', a rezultat je uglavnom bio razočaranje jer sve ono što ste pronašli - nije bilo ono što ste tražili. Pred istim izazovom prije nekoliko godina našla se i Gordana Ćosić iz Slavonskog Broda, koja je kupovala lampu, a osim onih standardnih s bež ili zlatnožutim sjenilima, nije mogla pronaći ništa drukčije ni posebno.  

"Bila sam razočarana jer sam u stan htjela unijeti nešto novo, malo svježine i nešto što neće biti toliko uobičajeno. Bila sam čak spremna izdvojiti i veću količinu novca samo da dobijem nešto drukčije. Nisam to uspjela naći, pa sam se sama upustila u avanturu uređenja svoje stare stolne lampe", kaže nam Gordana. Njena je pustolovina prerasla u neku vrstu ovisnosti i na kraju je rezultirala pravim brendom sjenila i lampi Gita.

Za ime brenda inspirirao ju je lik djevojčice Gite iz njene omiljene dječje knjige Čudnovate zgode šegrta Hlapića, a njezina je Gita razigrana djevojčica u suknjicama šarenih, veselih i vedrih boja, baš kakva su i sjenila koje izrađuje.

Gordana Ćosić Gordana Ćosić / Foto: Gita lampe i sjenila / Facebook 

"Ivana Brlić Mažuranić napisala je ovu priču, a s obzirom na to da je veliki dio svoga života provela u Slavonskim Brodu, i tu meni najdražu knjigu iz djetinjstva napisala je ovdje. Ja sam povezala svoje lampe i svoj grad u kojemu je nastala moja omiljena priča", kaže Gordana koja inspiraciju za svoja sjenila nalazi svuda oko sebe, u prirodi i bojama.

"Možda ću na nekome vidjeti dobru odjevnu kombinaciju boja i odmah mi se u glavi zavrti priča. Svakako, pratim i svjetske trendove u uređenju doma te interijera općenito. No uvijek nastojim biti drukčija. Ne volim kada ljudi uređuju interijere doslovno iz kataloga. Mišljenja sam da prostoru treba dati nešto osobno, nešto što će u nj unijeti vlasnik, a to se ne postiže tako da uzmeš katalog pod ruku i odeš u nabavu", otkriva nam Gordana koja kaže da s prostorom treba živjeti i u njega postupno unositi stvari, polako dodavati predmete koji će ga oplemeniti.

Kućna radinost koja treba prerasti u nešto više

Gordana sjenila i lampe izrađuje ručno u sklopu domaće radinosti koja bi, kako planira, za koju godinu trebala prerasti u nešto više. Svoje proizvode trenutno plasira putem društvenih mreža, a izrada web-stranice i web-trgovine je u tijeku. Zanimljivo je kako su sjenila Gita pronašla put i izvan Hrvatske, pa stigla i do daleke Australije i SAD-a.   

 Gita lampe i sjenila/ Facebook Foto: Gita lampe i sjenila / Facebook 

Gordana ističe kako je u Hrvatskoj teško naći repromaterijal za ovu djelatnost, pa je dugo koristila stare žice, obilazila rasprodaje i sajmove, renovirala ih i dorađivala kako bi mogla izraditi novo sjenilo. Takva situacija natjerala ju je da sama ide u potragu za inozemnim dobavljačem.

"U izradi sjenila koristim vrlo kvalitetne tkanine, uglavnom su to prirodni materijali, lan, pamuk i svila. Nabavljam i dizajnerske tkanine koje su vrlo zanimljive i neobične, kakvima i težim. Uz njihov izgled, važno mi je da tkanine dobro propuštaju svjetlost i da se lakše održavaju. Trenutno su mi glavna tržišta odakle nabavljam tkanine SAD i Njemačka, no neizmjerno sam sretna što sam nedavno i u Hrvatskoj pronašla izvrsnu ekipu koja me posjetila na jednom od sajmova te mi ponudila suradnju. Tu sam pronašla i hrvatske dizajnere tkanina i mnogo drugih mogućnosti koje sam već počela koristiti", kaže Gordana kojoj je u planu plasirati još puno novih i drukčijih sjenila.

 Gita lampe i sjenila uspravna slika

"Željno očekujem svoju web-stranicu kako bih bila bliže svojim kupcima i lakše plasirala svoje proizvode, a moja još neostvarena želja i san jest otići na jedan od sajmova izvan Hrvatske, što mi je vrlo teško financijski podnijeti. Nadam se da ću uspjeti putem raznih fondova i natječaja za financiranja doći do barem male pomoći i financijske injekcije koja bi mi bila veliki vjetar u leđa. Ako me prepoznaju, moglo bi se u budućnosti mnogo toga napraviti", zaključuje Gordana Ćosić.

Ilijana Grgić