Ravnopravnost žena čini gospodarstvo konkurentnijim

8. ožujka 2019.

HGK

"Položaj žena u društvu jedan je od indikatora koliko je to društvo napredno. Zato će se Hrvatska gospodarska komora i dalje zalagati za stvaranje pozitivnog okruženja u kojem će poduzetnice moći realizirati svoje ideje i ciljeve, a da se, uz probleme s kojima se susreću svi poduzetnici, ne moraju nositi i s dodatnim izazovima. Nadam se da uskoro više nećemo morati govoriti o muškom i ženskom poduzetništvu, već samo o poduzetništvu kao takvom", istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na otvaranju Kongresa poduzetnica Hrvatske i regije 2019. Naglasio je da podjednaka zastupljenost žena na vodećim pozicijama čini cijelo gospodarstvo konkurentnijim, a to nam svima mora biti krajnji cilj.

"Iako se okupljamo danas na Dan žena, vjerujem da je svaki dan naš dan. Smatram da žene ne trebaju prestati biti žene da bi uspjele u poslovnom svijetu. Imamo mudrost i staloženost koja je potrebna za realizaciju poslovnih ideja. Zahvaljujući svemu onome što su napravile generacije ispred nas, danas je nešto lakše, ali vjerujem da možemo otići mnogo dalje“, izjavila je pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, dodavši kako moramo usaditi najmlađima da ne dopuštaju da ih spol sprečava u ostvarenju bilo kojeg cilja koji žele postići u životu.

"Kada žene govore, još uvijek ih se prvo gleda, a tek onda sluša. U nekim smo područjima u pitanju prava žena napredovali, ali u mnogima se nismo mnogo pomakli naprijed. Nasilje nad ženama u našem je društvu svakodnevica, svedene smo na sredstvo ostvarivanje pronatalitetnih mjera i potplaćene smo. Diskriminacija ne dolazi samo od muškaraca, za takav položaj djelomično smo krive i same jer nam nitko neće pokloniti napredak, za njega se moramo izboriti", izjavila je Sanela Dropulić, direktorica Ženskoga poduzetničkog centra, prisjetivši se hrvatskih velikanki poput Ivane Brlić Mažuranić, Matije Jurić Zagorke, Slave Raškaj i Milke Trnine.

"One i mnoge druge zadužile su  nas i zaslužuju duboko poštovanje. Primjer su da ne treba odustati od borbe protiv diskriminacije žena i da valja cijeniti svaku, i najmanju pobjedu, jer one vode do konačnog trijumfa", naglasila je Dropulić.

Mora se dogoditi promjena građanske svijesti 

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibenski župan, kazao je da su,kad je riječ o ravnopravnosti, brojni izazovi još pred nama, ali da ona potiče boljitak gospodarstva i cijelog društva i zato na njoj moramo raditi. „Kod nas se broj žena u regionalnoj politici na posljednjim izborimo povećao, ne mnogo, ali dovoljno da se vidi promjena građanske svijesti", rekao je Pauk.

Direktor ureda Zaklade Konrad Adenauer Holger Haibach poručio je kako se svi poslovni lideri moraju voditi motom da neuspjeh nije suprotnost uspjehu, već njegov sastavni dio.

"Ne smijete se bojati donošenja odluka i morate se pomiriti s time da će na poduzetničkom putu biti i padova", izjavio je Haibach dodavši kako uspješne žene donose promjene ne samo u svojim tvrtkama već i u široj zajednici.

"Mi u Gradu Zagrebu ženskom poduzetništvu pristupamo s aspekta tržišnoga gospodarstva, kao multiplikatoru gospodarskih kretanja. Ulazak u poduzetništvo karakteriziraju tri prepreke: tržište, novac i menadžment, ali za žensko su dodane još dvije – majčinstvo i domaćinstvo. Zato konkretnim financijskim mjerama potičemo i ohrabrujemo žene da uđu u poduzetničke vode, a brojke nam govore da u tome i uspijevamo", naglasila je zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić.

U sklopu Kongresa dodijeljene su povelje gradovima i županijama prijateljima ženskog poduzetništva, a ovogodišnji dobitnici su Grad Jastrebarsko, Varaždinska županija, Međimurska županija i Krapinsko-zagorska županija. Uručene su povelje zahvale za poticanje ženskog poduzetništva Mirsadu Jašarspahiću, potpredsjedniku Gospodarske komore Federacije BiH, Ani Stojić Deban, predsjednici Uprave Zagrebačkoga holdinga te Ani Milić, voditeljici projekta Dobro jutro Hrvatska i urednici odjela mozaika HRT-a.

P.hr/I.G.