Rast premije i dobiti Grupe Triglav

22. studenoga 2021.

Tržišna pozicija Grupe Triglav na hrvatskom tržištu kontinuirano jača. Tijekom triju kvartala 2021. godine Triglav osiguranje Zagreb realiziralo je 532,2 milijuna kuna (70,6 milijuna eura) bruto zaračunane premije, uz porast od 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Foto: Shutterstock

Grupa Triglav u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je rast konsolidirane bruto premije osiguranja od 10 posto (1,06 milijardi eura) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u upravljanju imovinom klijenata u uzajamnim fondovima i putem individualnog upravljanja povećala je obujam sredstava pod upravljanjem za 21 posto (na 1,4 milijarde eura).

Devetomjesečna dobit Grupe prije oporezivanja iznosi 92,1 milijun eura, što je 48 posto više negoli u istom razdoblju prošle godine. Grupa procjenjuje da će premašiti prvobitno planiranu godišnju dobit, za koju se očekuje da će do kraja godine, s obzirom na predviđene uvjete poslovanja, iznositi između 115 i 125 milijuna eura.

U 2022. godini Grupa Triglav planira povećati obujam premija osiguranja na više od 1,4 milijarde eura, dobit prije oporezivanja između 120 i 130 milijuna eura, a kombinirani omjer ispod 93 posto. Grupa je ažurirala strategiju do 2025. godine zadržavajući suštinske orijentacije i dalje je nadograđujući.

Konsolidirana dobit prije oporezivanja Grupe u prvih devet mjeseci iznosila je 92,1 milijun eura, što je 48 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Dobit od imovinskih osiguranja iznosila je 66,0 milijuna eura (rast od 25 posto), zdravstvenih osiguranja 9,6 milijuna eura (rast od 25 posto), životnog i mirovinskog osiguranja 10,0 milijuna eura (-0,4 milijuna eura u prošlogodišnjemu usporednom razdoblju). Dobit od neosiguravajućih društava Grupe dosegla je 6,5 milijuna eura (rast od 190 posto).

"Zahvaljujući cijelom timu s više od 5.200 suradnica i suradnika Grupe Triglav, uspješno smo poslovali i u trećem kvartalu godine. Ostvarili smo veoma dobre rezultate u osiguravateljsko-tehničkom dijelu poslovanja te u upravljanju imovinom klijenata, dok se očekivalo da će na prinose na portfelj osiguranja utjecati situacija još uvijek niskih kamatnih stopa. Na osnovi ostvarenih i predviđenih uvjeta poslovanja do kraja godine, očekujemo da će naša godišnja dobit prije oporezivanja biti veća od prvobitno planiranog iznosa između 85 i 95 milijuna eura. Procjenjujemo da će to iznositi između 115 i 125 milijuna eura", komentirao je predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Rast i na hrvatskom tržištu

Tržišna pozicija Grupe Triglav na hrvatskom tržištu kontinuirano jača. Tijekom triju kvartala 2021. godine Triglav osiguranje Zagreb realiziralo je 532,2 milijuna kuna (70,6 milijuna eura) bruto zaračunane premije, uz porast od 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Društvo je ostvarilo rast premije neživotnih osiguranja od 24 posto, dok je premija u životnim osiguranjima porasla za tri posto. Društvo se svrstalo na sedmo mjesto ljestvice osiguravatelja u Hrvatskoj prema visini premije i povećalo svoj tržišni udio za 0,5 postotnih bodova, na 5,9 posto.

"Nakon završena tri kvartala poslovne 2021. godine i dalje rastemo znatno brže od rasta tržišta. Rastom i povećanjem tržišnog udjela posebno se ponosimo stoga što su ostvareni u još jednoj poslovno turbulentnoj godini na hrvatskom tržištu, a i šire. Uz sva procesnoposlovna opterećenja koja nosi premijski rast od gotovo 100 milijuna kuna, uspješno radimo na dodatnom poboljšanju i digitalizaciji prodajnih procesa, implementiramo nove poslovne projekte te radimo na unaprjeđenju odnosa s klijentima putem programa vjernosti Triglav klub, u kojem ostvarujemo sinergiju partnera, svojih osiguranika i Triglav osiguranja kao osiguravateljskog društva", izjavio je predsjednik Uprave Triglav osiguranja Zagreb Marin Matijaca.

Grupa Triglav očekuje da će u 2022. godini poslovati u nešto poboljšanom, ali još uvijek nestabilnom i neizvjesnom poslovnom okruženju. Ocjenjuju da će najveći rizici i dalje proizlaziti iz epidemijske situacije, a tržišta u regiji ostat će vrlo konkurentna i dinamična. U tim okolnostima Grupa planira povećati obujam premije osiguranja na više od 1,4 milijarde eura, dobit prije oporezivanja između 120 i 130 milijuna eura i povoljan kombinirani omjer ispod 93 posto. 

 

 

P.hr/I.B.