Rast obujma građevinskih radova

26. svibnja 2023.

Foto: Shutterstock

Obujam građevinskih radova u ožujku je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, bio veći za 3,1 posto nego u istom mjesecu 2022. godine, dok izvorni indeksi za prvi kvartal u odnosu na isto lanjsko razdoblje pokazuju rast za 4,7 posto, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kalendarski prilagođeni indeksi pokazuju usporavanje rasta obujma građevinskih radova na godišnjoj razini, pri čemu je u veljači rast iznosio 4,1, a u ožujku 3,1 posto.

Prema podacima DZS-a, u ožujku je u odnosu na isti mjesec 2022. godine obujam građevinskih radova izvedenih na zgradama porastao za 7,1 posto, a na ostalim građevinama pao je za tri posto.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u ožujku u odnosu na veljaču manji je za 0,9 posto.

Na mjesečnoj razini obujam građevinskih radova na zgradama bio je manji za 0,9 posto, a na ostalim građevinama manji je za 1,4 posto.

U ožujku je 61,1 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 38,9 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Na zgradama je odrađeno 53,5 posto, a na ostalim građevinama 46,5 posto radnih sati.

Statistika prema izvornim indeksima pokazuje da je u prvom ovogodišnjem kvartalu obujam građevinskih radova porastao za 4,7 posto u odnosu na 2022. godinu.

Pritom je obujam radova izvedenih na zgradama bio veći za 8,4 posto, a na ostalim građevinama pao je za 1,2 posto.

 

 

Hina/P.hr