Rast nekretnina treba se svesti u realne okvire

29. studenoga 2019.

Foto: Pixabay

Na otvaranju 32. Foruma poslovanja nekretninama direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić istaknula je kako je cilj dodatno profesionalizirati struku obrazovanjem i povezivanjem sa znanošću.

„Edukacija o sadašnjim uvjetima poslovanja postaje nužnost i bitna je pretpostavka za konkurentno gospodarstvo. Hrvatska gospodarska komora i dalje će davati institucionalnu podršku velikom potencijalu tržišta nekretnina i poticati mjere važne za razvoj ove djelatnosti. Ove godine pokrenuli smo i medijsku kampanju promocije Udruženja poslovanja nekretninama HGK i Registra posrednika u prometu nekretnina. Na taj način želimo podržati sve legalne posrednike koji na tržištu djeluju u skladu s regulativom, a to je iznimno važno za legitimitet cijele struke“, istaknula je Ravlić.

Tomislava Ravlić Tomislava Ravlić 

Naglasila je kako je Forum osmišljen kao središnje mjesto struke na kojem se već niz godina nastavlja dobra suradnja Komore i Udruženja poslovanja nekretninama HGK sa svim relevantnim institucijama, a radi uređenja tržišta.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović upozorio je da cijene nekretnina ne mogu rasti beskonačno.

"Tržište nekretnina je u uzletu, pa mi u Udruženju uvijek nastojimo spuštati tu tenziju poučeni iskustvom krize iz 2008. Pametni iz krize nauče kako spriječiti njene učinke. Moram naglasiti da ne očekujemo nikakve krize i želimo stabilno tržište i održiv rast, a za to smo odgovorni svi mi kao struka. Cijene ne mogu rasti beskonačno i ne želimo da se stvori nekretninski balon. Blagi rast je dobar, ali pretjeran nije - jer uvijek dođe do jojo-efekta", izjavio je Ranilović dodavši da materijalno nije i ne smije biti jedini kriterij te da se posrednici moraju držati nekih realni okvira.

Dubravko Ranilović Dubravko Ranilović

Istaknuo je i da trenutna situacija ide na ruku prodavačima i da nema kolegijalnosti u struci.

"U nekim lokalnim upravama prostorni su planovi sedam puta veći od onoga što je u tim mjestima izgrađeno u proteklih 2000 godina. Za koga radimo ta Potemkinova sela? Moramo to promijeniti i misliti na održivost u budućnosti", zaključio je Ranilović.

I ove se godine u sklopu Foruma, koji je okupio više od 600 sudionika, raspravljalo o aktualnim temama iz branše, uključujući stanje na tržištu, odnosno mogućem stvaranju nekretninskog balona, sudskoj praksi u vezi sa Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina i Zakonom o obveznim odnosima, GDPR-u i obvezama posrednika u prometu nekretninama povezanim sa zaštitom osobnih podataka te Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

32. nekretnine

Održana je i panel-rasprava o utjecaju subvencija na tržište nekretnina, očekivanjima za idućih pet godina i najboljim praksama agenata koji profesionalno rade i obavljaju posredovanje u skladu s Kodeksom etike.

P.hr/I.G.