Rast kongresnog turizma u Europi, Hrvatska među traženijim odredištima

4. rujna 2023.

Foto: Pixabay

Međunarodni poslovni skupovi i kongresi u Europi su u porastu, a i prognoze su do kraja godine dobre kao i za iduće dvije, pri čemu je Hrvatska među 15 najtraženijih europskih destinacija, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na temelju istraživanja o kongresnom turizmu.

Riječ je o istraživanju Portrait of European Meeting & Convention Travel, u čijoj izradi sudjeluje kongresna burza IMEX i agencija MMGY Global, a surađuje i HTZ.

Uz Hrvatsku sudjeluje još šest zemalja. Prvi krug istraživanja proveden je u svibnju i lipnju, a sada su stigli rezultati, dok je drugi predviđen za rujan.

Hrvatska je prema istraživanju među 15 "probranih najpopularnijih MICE destinacija" u kojima organizatori u iduće dvije godine planiraju neki skup ili kongres. U skupini tih 15 najpopularnijih jesu Njemačka, koja je na prvome mjestu, zatim Španjolska, Italija, Portugal, Francuska, Austrija, Švicarska i druge. Iza Hrvatske su Poljska, Švedska, Mađarska, Norveška, Finska itd.

U HTZ-u smatraju da je zanimljiv pokazatelj iz istraživanja opći dojam o destinaciji, koji je ocijenjen kao najznačajniji pri odabiru lokacije održavanja poslovnog skupa, a tu su i drugi važni faktori poput prometne povezanosti, udaljenosti lokacija unutar destinacije, sigurnosti boravka i troškova organizacije skupova. 

Istraživači ističu da se osobni sastanci vraćaju na velika vrata te ih za iduće dvije godine dogovara čak 70 posto planera/organizatora kao najučinkovitiji model u odnosu na hibridne i virtualne događaje. Ipak, predviđa se da bi virtualni i hibridni sastanci mogli ponovno postati popularniji tijekom iduće dvije godine.

Među mjestima i lokacijama skupova i kongresa izdvaja se Njemačka na prvome mjestu za prošle i buduće sastanke u Europi, i za organizatore i za sudionike događanja, dok je SAD na prvome mjestu izvan Europe.

Trošak ostaje i dalje najvažniji faktor pri odlučivanju o lokaciji sastanaka za 72 posto planera i sudionika, posebice cijene smještaja, zrakoplovnih karata i raznih naknada, a tri četvrtine anketiranih tvrdi da će povećanje cijena zrakoplovnih karata rezultirati manjim brojem putovanja.

Važna je i održivost te se od 50 posto planera traži da odaberu mjesta za skupove i sastanke koja ispunjavaju ciljeve održivosti, za što su sudionici spremni platiti i više.

Kao zanimljivost istraživači navode kako bi trećina ispitanika željela da njihovo radno mjesto zahtijeva manje poslovnih putovanja.

 

Hina/P.hr