Rast cijene energenata: Privatne klinike traže da ih se tretira kao i javne

31. kolovoza 2022.

Foto: Pixabay

Potaknuta rastom cijene energenata, koji izravno utječe na porast troškova svih hrvatskih institucija, poduzetnika i pojedinaca, Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu (HUPUZ) reagirala je priopćenjem kojim poručuju da ih, kada je riječ o politici cijena energenata, treba tretirati kao i javni zdravstveni sustav jer zajedno doprinose održivosti hrvatskog zdravstvenog sustava.

"Naime, ovih je dana najavljeno da će, s ciljem pronalaska potrebnog rješenja, država subvencionirati javni sektor, a što svakako uključuje javni zdravstveni sektor, dok o privatnom zdravstvenom sektoru za sad nema ni spomena. Važnost privatnog zdravstvenog sektora u hrvatskom zdravstvu potvrđuju sve postojeće suradnje i ugovori zahvaljujući kojima se uspio rasteretiti javni zdravstveni sustav, a hrvatskim pacijentima omogućile brže pretrage na vrhunskim uređajima, posebice onim onkološkim, kod kojih mjeseci čekanja zbog nemogućnosti pružanja usluge u javnom zdravstvenom sektoru mogu imati koban ishod", navodi se u priopćenju HUPUZ-a.

Poručuju da i javni i privatni zdravstveni sustav trebaju biti ujedinjeni u pronalasku najboljeg ishoda za svakog pacijenta, na što ih obvezuje i sama liječnička profesija.

"Stoga podsjećamo Ministarstvo zdravstva da prilikom kreiranja budućih politika u vezi s rastom cijena energenata ne izostavi privatan zdravstveni sektor, koji dobar dio održivosti hrvatskog zdravstvenog sustava ponosno nosi na svojim leđima. Svima zajedno cilj nam je u budućnosti imati održiv zdravstveni sustav u kojem će, korištenjem prednosti privatnog i javnog sektora, našim pacijentima biti osigurani najbolji ishodi", istaknuli su iz Hrvatske udruge poduzetnika u zdravstvu.

P.hr/I.B.