Viber ima nove alate za borbu protiv spama

12. kolovoza 2020.

Foto: Viber

Rakuten Viber, jedan od vodećih svjetskih appova za laku i besplatnu komunikaciju, najavio je predstavljanje nekoliko novih antispam alata, kako bi postavio dodatnu razinu zaštite privatnosti svojih korisnika. Jedna je od novih opcija i pretraga korisnika prema imenu, a bit će zaštićena posebnim mjerama, u skladu s Viberovim strogim pravilima o privatnosti svojih korisnika.

Kako se svijet i životne navike mijenjaju, a messaging aplikacije igraju sve važniju ulogu u komunikaciji, ljudi neprekidno traže nove načine kojima mogu proširiti svoj krug prijatelja i mrežu kontakata. No, istodobno bombardirani smo nikad većom količinom informacija te je  uspješno izbjegavanje spama od ključne važnosti. Pronaći nove kontakte online nije problem - izazov je kako to učiniti na siguran način koji vodi računa o privatnosti. Viberovi novi alati odgovor su na taj izazov.

Viber će svojim korisnicima dati kontrolu nad odlučivanjem o tome tko će ih moći dodati u communityje i grupne chatove, npr. hoće li to moći bilo tko ili samo njihovih osobni kontakti. Kako bi namjestili ove postavke, korisnici trebaju jednostavno kliknuti na Više > Postavke > Privatnost > Grupe >Dozvoli dodavanje u grupe.

Usto, novi pozivi nepoznatih pošiljatelja za pridruživanje communityju ili grupnom chatu automatski će biti spremljeni u novi MessageRequestsinbox, kako bi glavna chat lista korisnika ostala uredna i nezakrčena novim neželjenim porukama.

Nova opcija pretrage na Viberu otvorit će nove mogućnosti za proširivanje mreže kontakata, uz zadržavanje najviše razine privatnosti. Nakon što netko u Viberovu pretragu upiše ime druge osobe, ono će se pojaviti u rezultatima, zajedno s fotografijom koju je taj korisnik postavio.

Slijedi test u odabranim zemljama

Kako u Viberu drže do privatnosti, bilo kakav chat koji korisnik želi započeti s osobom koju je pronašao bit će podložan dodatnim mjerama privatnosti. Tako će, primjerice, broj mobitela svakoga korisnika ostati skriven sve dok ga osoba sama ne odluči podijeliti, bit će skriven i online status korisnika, a glasovni i video pozivi onemogućeni.

Korisnici koji ne žele dopustiti da ih se može pronaći putem pretrage, mogu jednostavno izmijeniti postavku tako da kliknu na Više > Postavke > Privatnost > Dozvoli pronalaženje prema imenu.

Pretraga prema imenu i novi MessageRequestsinbox prvo će biti testirani u odabranim zemljama, a tek zatim uključeni u novi globalni update.

"Korisnicima je važno da mogu slobodno širiti svoje društvene krugove, no s druge strane, njihov prostor za osobnu komunikaciju moramo zaštititi od spama. Neumorno radimo na pronalaženju optimalnih rješenja, poput ovih koja ćemo uskoro predstaviti, kako bismo korisnicima dali još više mogućnosti širenja horizonata, dok istodobno znaju da su njihova sigurnost i privatnost zaštićeni", izjavio je Ofir Eyal, operativni direktor Vibera.

 

 

P.hr/I.B.

Tags