Što svaki poduzetnik mora znati o porezima?

30. rujna 2020.

Odlučili ste pokrenuti vlastiti posao, no imate mnogo nedoumica, a jedna od njih svakako je oporezivanje. Vlasnik tvrtke RB Unigenito i predsjednik Udruženja računovođa HGK Davor Brkić na jednostavan način objašnjava razlike u oporezivanju obrta i trgovačkog društva te naglašava kako je svako poslovanje specifično, koliko god se činilo jednostavno.

Oporezivanje obrta, koji se paušalno oporezuje, regulirano je pravilnikom o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti i moglo bi se reći da je u većini slučajeva dosta jednostavno. Evidencije koje obveznik mora voditi su KPR (knjiga prometa), u koju se upisuju svi naplaćeni računi prema vrsti naplate, gotovinski ili bezgotovinski, a po isteku 15 dana od kraja kalendarske godine nadležnoj ispostavi PU mora se predati PO-SD obrazac u koji se prepišu primitci iz KPR-a prema kvartalima u kojima su ostvareni.

Davor Brkić Davor Brkić / Foto: Privredni.hr 

Neki obveznici, ovisno o djelatnosti, obvezni su predati i TZ obrazac, odnosno obrazac za obračun članarine turističkoj zajednici. 

J.d.o.o. je, kao trgovačko društvo, obveznik primjene Zakona o računovodstvu te vođenja dvojnoga knjigovodstva, što je već u samom početku dosta kompliciranije.

Uvijek valja naglasiti da koliko god se jedan ili drugi poslovni oblik činio jednostavnim, ne treba sve gledati usko. Primjerice, i obrtnik koji radi s inozemstvom, bilo da je riječ o trećim zemljama ili Europskoj uniji, također je obvezan voditi i druge evidencije i izvještavati o tome poreznu upravu, a to su PDV obrasci, PDV-S obrasci, ZP obrasci. Zato se, bez obzira na jednostavnost, uvijek dobronamjerno predlaže da se barem inicijalno posavjetujete sa stručnim osobama, kako bi se spriječili eventualni problemi te izbjegli možebitni prekršaji.

P.hr/I.G./F.M.