Računovođe su ključni za provedbu mjera pomoći gospodarstvu

26. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Iz Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore poručuju da je njihova djelatnost pod ogromnim pritiskom zbog epidemije koronavirusa te da upravo o njima ovisi kvalitetna implementacija svih mjera koje Vlada donosi kako bi olakšala situaciju u gospodarstvu.

„Svakodnevno smo zatrpani pozivima i mailovima klijenata koji od nas traže informacije u vezi s mjerama Vlade, poput zatvaranja poslovnih prostora putem ePorezne, podataka za ispunjavanje tablica usporedbe prihoda, odjave radnika, promjene s punog na nepuno radno vrijeme i slično. Uz to, u kratkom roku morali smo organizirati rad u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite, omogućiti rad od kuće tamo gdje je to izvedivo zbog tehničkih mogućnosti, misleći pritom i na GDPR, certifikate potrebne za slanje izvještaja i slično. Svima nam je zajedničko to da se, zbog ovih nemilih događaja, sve što je trebalo biti uobičajeno i svakodnevno preko noći pretvorilo u jednu veliku noćnu moru kojoj se, nažalost, ne nazire kraj“, istaknuo je predsjednik Udruženja računovođa HGK Davor Brkić dodajući kako stabilnost cijeloga financijskog sektora ovisi o izvještajima koje za poduzetnike predaju upravo računovođe.

Zbog poteškoća u primopredaji dokumentacije i otežanim uvjetima rada Udruženje, u suradnji s Inicijativom profesionalnih računovođa Hrvatske, od nadležnih tijela traži odgodu predaje financijskih izvještaja za 2019. godinu po uzoru na druge zemlje (Poljska mjesec dana, Slovenija dva mjeseca, Italija šest mjeseci), zatim odgodu predaje PDV obrazaca za ožujak, travanj i svibanj te toleriranje kašnjenja predaje obrazaca za veljaču.

Također žele naći rješenje situacije s JOPPD obrascima i onemogućenim uvjetima za njihovo podnošenje te rješenje problema odjave i prijave radnika na HZMO u zakonom propisanom roku ako se uvede potpuna zabrana kretanja. Žele uvođenje rokova tolerancije zbog nemogućnosti dostave dokumentacije za mjere očuvanja radnih mjesta i neke druge mjere (za koje su potrebni podaci računovodstva i kadrovske) te ukidanje statističkog izvještavanja DZS-u koje dodatno opterećuje poduzetnike.

Uz ove zahtjeve, Udruženje računovođa HGK predložilo je i konkretne mjere za ublažavanje posljedica na osnovi detaljne analize poslovanja svojih klijenata.

P.hr/K.S.