Digitalizacija i umrežavanje institucija ključni za oporavak gospodarstva

3. srpnja 2021.

Davor Brkić / Foto: RB Unigenito

Brza reakcija računovođa bila je ključna za kvalitetnu provedbu mjera pomoći gospodarstvu u pandemiji koja je jasno pokazala da su digitalizacija i umrežavanje institucija nužni koraci za kvalitetno funkcioniranje sustava. Stoga su upravo te teme bile u fokusu rasprave 5. sjednice Udruženja računovođa HGK održane u Čakovcu.

"I prije situacije s koronom računovođe su bili glavni oslonac poduzetnicima u snalaženju sa zamršenom birokracijom, a tek se u ovom kaosu vidjelo koliko je naš rad presudan za opstojnost cijelog sustava. Bili smo most između poduzetnika koji pune državni proračun porezima s jedne strane i države kojoj je jedna od zadaća prikupljanje tih istih poreza, s druge. Možemo s ponosom reći da smo itekako zaslužni za ublažavanje negativnog učinka zatvaranja tvrtki i otpuštanja radnika", istaknuo je predsjednik Udruženja računovođa HGK Davor Brkić.

Naglasio je kako je nezahvalna situacija u kojoj smo se našli zbog pandemije jasno pokazala da moramo digitalizirati sustav i bolje povezati sve institucije važne za funkcioniranje gospodarstva.

"Pritom mislimo na one stop shop u kojem bi bili umreženi apsolutno svi bitni akteri, od Porezne uprave, DZS-a, FINA-e, HZMO-a, HZZ-a i HZZO-a pa sve do HNB-a, ministarstava poljoprivrede i pravosuđa, Carine, gradova i ostalih", pojasnio je Brkić.

Na takvoj platformi poduzetnicima bi bio jasno dostupan popis obveza prema svim institucijama, rokovi dostavljanja pojedinih podataka, mogućnost dodjele ovlaštenja računovođi, a što je posebno važno, osigurala bi se razmjena podataka između samih institucija tako da ih računovođe više ne moraju dostavljati svakoj posebno.

Računovođe HGKFoto: HGK

Takav ambiciozni plan zahtijeva sudjelovanje i blisku suradnju svih dionika, a da dobra volja struke u tom smislu nije nimalo sporna, pokazalo je sudjelovanje srodnih udruženja i institucija na sjednici Hrvatske zajednica računovođa i financijskih djelatnika (RIF), Sekcije računovođa HOK-a i Hrvatske udruge računovodstvenih servisa (HURS).

Naravno, za kvalitetnu provedbu željenih reformi i unaprjeđenje sustava ključna će biti aktivacija nadležnih državnih tijela. Stoga iz Udruženja računovođa HGK poručuju kako se nadaju da će njihovu inicijativu podržati sve institucije kako bi zajedno poboljšali poduzetničku klimu i u što većoj mjeri pomogli oporavku, odnosno razvoju gospodarstva.

P.hr/I.B.