PwC se globalno obvezuje dekarbonizirati svoje poslovanje

16. rujna 2020.

Foto: Pixabay

PwC diljem svijeta obvezao se, na temelju znanstvenih istraživanja, na postizanje nulte neto stope emisije stakleničkih plinova do 2030. godine. Obveza uključuje podršku klijentima u smanjivanju njihovih emisija te smanjenje onih iz poslovanja PwC-ove mreže i njegovih dobavljača. Također su se obvezali dekarbonizirati svoje poslovanje, uključujući putni otisak i neutralizirati preostali klimatski utjecaj ulaganjem u projekte uklanjanja ugljičnog dioksida. Potaknut će i svoje dobavljače u rješavanju njihova klimatskog utjecaja.

U financijskoj godini 2020. (srpanj 2019. - lipanj 2020.) PwC-ova društva pružila su usluge za 84 posto tvrtki s popisa Global Fortune 500 i više od 100.000 poduzetničkih i privatnih poduzeća. Upravo će ta pozicija omogućiti PwC-u integralnu ulogu u vođenju tranzicije na gospodarstvo s niskim udjelom ugljičnog dioksida širom svijeta.

Kako bi podržala ove napore, mreža će i dalje pridonositi razvoju javnih politika podržavajući nultu neto stopu emisije na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

"Tvrtke i gospodarstva moraju se brzo razvijati kako bi riješili značajne izazove s kojima se suočavaju naša društva i naš planet. Bez obzira na to gledate li ovo kroz prizmu ljudskih potreba ili iz perspektive raspodjele kapitala, u svačijem je interesu vidjeti sustavne promjene koje sprečavaju klimatsku katastrofu i otključavaju potencijal zelenog rasta. Svijet s nultom neto stopom nadohvat je ruke. Za postizanje toga bit će potrebne inovacije, naporan rad, suradnja i hrabro razmišljanje, ali koristi će biti neizmjerne. Poslovna zajednica ima odgovornost djelovati i mi smo odlučni odigrati svoju ulogu, ne samo u vlastitu poslovanju i opskrbnom lancu, nego i načinom na koji savjetujemo i podržavamo svoje klijente u stvaranju održivog svijeta za buduće generacije", rekao je Bob Moritz, globalni predsjednik mreže PwC-a. 

"I PwC Hrvatska ulaže neprestane napore za smanjenje svoga ugljičnog otiska, od preseljenja u 'zelenu zgradu', koja je od ožujka ove godine prešla na 100-postotne obnovljive izvore električne energije, preko minimiziranja potrošnje papira, poticanja ekoloških oblika prijevoza, ekoloških opcija usluga dostave, prelaska na 'ured bez plastike', do maksimalnog smanjenja potreba za putovanjima svih oblika radom od kuće i uporabom naprednih tehnologija današnjice. Naša transformacija u skladu je sa svim globalnim nastojanjima naše mreže", dodao je John Gašparac, predsjednik Uprave PwC-a Hrvatska.

Cilj mreže u postizanju nulte neto stope uključuje znanstveno utemeljen rezultat usklađen s putanjom prema 1,5 °C. PwC se obvezuje smanjiti ukupne emisije stakleničkih plinova za 50 posto u apsolutnom iznosu do 2030. godine. To uključuje prelazak na 100-postotnu obnovljivu električnu energiju u svim državama te poboljšanja energetske učinkovitosti u uredima i prepolovljenje emisija povezanih s poslovnim putovanjima i smještajem u roku od jednog desetljeća.

Potrebna je radikalna transformacija

Emisije povezane s letovima trenutačno predstavljaju oko 85 posto ukupnoga ugljičnog otiska mreže. Pandemija COVID-a 19 ubrzala je prelazak na daljinski rad i pokazala izvedivost novih modela pružanja usluga klijentima kao dio dugoročne transformacije PwC-ovih usluga.

PwC će također ulagati u projekte uklanjanja ugljičnog dioksida, uključujući prirodna klimatska rješenja. Za svaku preostalu tonu (ekvivalent CO2) koju emitira, PwC će ukloniti tonu ugljičnog dioksida iz atmosfere kako bi njegov klimatski utjecaj bio po nultoj neto stopi do 2030. Projekti će im biti odabrani na temelju kriterija kvalitete i provjere utjecaja smanjenja ugljičnog dioksida, a podržat će i šire dobrobiti lokalnom gospodarskom i socijalnom razvoju koje iz toga proizlaze.

Kako bi se odgovorilo na klimatski izazov, potrebna je radikalna transformacija u svakom sektoru globalne ekonomije i svim dijelovima svijeta. Uz globalni doseg u 157 zemalja, pokrivenost industrije i svojih 284.000 ljudi koji podržavaju klijente u svakoj fazi - od preoblikovanja strategije i transformacije, do transakcija, izvještavanja, revizije i poreza - mreža PwC-a ima, u suradnji sa svojim klijentima, ogromnu priliku ubrzati prijelaz na budućnost s nultom neto stopom.

P.hr/I.G.