Putem aplikacije PlantOn do povrća sa slavonskih i baranjskih OPG-ova

24. studenoga 2021.

Foto: Shutterstock

PlantOn nova je aplikacija koju su osmislila dvojica prijatelja, Goran Markovanović i Mario Salai, kojom se povezuju obiteljska poljoprivredna gospodarstva s potrošačima nudeći kvalitetno i zdravo povrće.

Korisnik aplikacije izravno je povezan s proizvođačem, od kojeg je zakupio vrt, a koji za njega uzgaja povrće te mu šalje sav urod iz tog vrta na kućnu adresu. Kupac uplatom usluge, koja obuhvaća sve troškove održavanja vrta, osigurava poljoprivrednicima fiksna mjesečna primanja tijekom cijele godine, a OPG više ne treba brinuti o plasmanu i prodaji svoga povrća, istaknuli su autori projekta u svojem priopćenju.

Sve aktivnosti s polja dostupne su zakupcima vrtova putem aplikacije PlantOn pa mogu u svakom trenutku vidjeti svoj vrt. Tako kupac dobiva zdrave, lokalno uzgojene namirnice, za koje točno zna kako su uzgojene. 

Dostava svježeg povrća iz slavonskih i baranjskih vrtova moguća je u sve dijelove Hrvatske. 

"Ova aplikacija otvara i nove prilike za zapošljavanje lokalnih poljoprivrednika, a bolji nadzor kvalitete i planiranje količine proizvoda smanjuju rizik od prevelike, nepotrebne proizvodnje i bacanja hrane", rekao je Goran Markovanović, jedan od autora.  

Naglašava kako je prilikom najma vrta i na početku sadnje urod u potpunosti već prodan, što pruža OPG-ovima sigurnost i dodatnu motivaciju, a izravnom se dostavom osigurava bolja higijena i svježina povrća.

"Sustav PlantOn omogućava da se prihod zadrži u rukama 'malih' ljudi, čime će se zadržati kupovna moć i poboljšati ekonomija ruralnih dijelova Hrvatske", naglasio je Markovanović.  

Na web-stranici www.planton.me moguće je odabrati jedan od tri paketa, ovisno o potrebama - Obiteljski (osam vrsta povrća), Prilagođeni (kupac sam odabire kulture) ili Poslovni namijenjen samo poslovnim subjektima (na velikim površinama uz uzgoj kultura po izboru).

Dok su prva dva zanimljiva privatnim korisnicima, treći paket pogodan je za poslovne subjekte kao što su restorani i hoteli.

Ako je jednoj osobi vrt prevelik za najam, može se udružiti s prijateljima i podijeliti troškove.

U obiteljskom paketu proizvođač je dužan na jednoj parceli uzgajati osam vrsta kultura, no autori projekta potiču proizvođače da nakon branja posade i dodatne vrste povrća, kako bi kupac bio zadovoljan i nastavio se koristiti uslugom.  

Uz uzgoj povrća, aplikacija nudi i sezonske nutricionističke savjete i recepte.

Hina.hr/P.hr